ПРИ ПЪЛНО ЗАТВАРЯНЕ: Малките и средни предприятия с безвъзмездни помощи

0

- Advertisement -

Министерството на икономиката договори безвъзмездна финансова помощ в полза на малките и средните предприятия. Това заяви заместник-министърът на икономиката и индустрията Димитър Данчев, съобщиха от ресорното ведомство. 

Предвижданата помощ при пълно затваряне е в размер на 20% от средните нетни приходи на тези предприятия за 2021 г., като таванът на помощта е до 100 хил. лв.

„Нашата голяма грижа в тази ситуация е свързана именно с тяхното оцеляване, защото те са 90% от икономиката в страната“, бе категоричен той. По отношение на критериите за кандидатстване, той заяви, че всички сектори от българската икономика, които ще бъдат затворени със заповед на министъра на здравеопазването и отговарят на критериите за микро, -малки и средни предприятия, ще имат практически достъп до тази мярка.

„Нашата идея е бизнесът да не бъде затварян, без да са ясни компенсаторните мерки, на които може да разчита. Затова амбицията ни е този път мерките да са предвидими и адекватни“, поясни той, като допълни, че помощта вероятно отново ще бъде администрирана от НАП.

Зам.-министър Данчев коментира още, че Министерството на икономиката и индустрията предвижда да инициира срещи с представилите на заинтересованите браншове. С този акт Министерството на икономиката успя само за една седмица да спечели две стратегически победи в полза на българската икономика и да защити интересите на българските потребители. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки