Кирил Петков: Очаквайте намаляване на сметките за ток през февруари

0

- Advertisement -

  • Пишем план за действие със Скопие за следващите 6 месеца
  • Работим и за жп линия до Северна Македония
  • Премиерът: Ковид мерките са меки заради новия план

Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока за декември и януари ще бъдат отразени в сметките за февруари. Същото важи и за помощите за потребителите на природен газ.Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков в началото на заседанието на кабинета.

„Сметките на битовите потребители са под мораториум“, каза Петков и даде да се разбере, че сметките няма да се вдигат. Поясни, че цената на тока и газта е една от темите, които ще обсъждат на заседанието на МС и ще разпишат детайлно мерките за помощ на бизнеса. По думите му по-високите сметките на някои потребители сега са на базата на цените, вдигнати миналото лято. „Работим ударно“, каза премиерът и поясни, че когато махнат мораториума, целта е да няма скок в цените.

Поясни, че бизнесът е получил 110 лева помощ за ноември, 130 за декември, като са заложили таван от 250 лева за януари. Помощта за декември ще влезе в сметките в началото на януари. „Очаквайте намаляване на сметките за януари, които ще получите през февруари“, обърна се Петков към бизнеса. Премиерът поясни, че същото е и с помощите за бизнеса заради цената на газа. Като компенсациите за сметките през декември и януари ще се отразя в сметките през февруари. 

Премиерът поясни, че ще обсъждат и темата за Северна Македония, като външният министър ще докладва за бъдещото междуправителствено заседание, което ще се проведе на 25-ти. Тогава в София ще дойде целия македонски кабинет, а родните министри ще се срещнат с техните колеги по ресори.

От думите на Петков стана ясно, че на него ще начертаят ясен план с действия и конкретни срокове. По думите му всички те имат възможност да свършат нещо което 30 г. не направено, за да се ваксат задачите. Сред целите – как в съкратени срокове да има влакова линия между София и Скопие, как пътуването с кола на 180 км между двете страни да не отнема 4 часа, а са се стига по-бързо, как с полет от София до Скопие да се стига за 30 минути, да споделяме културен календар и координация между образователните ни програми. „Всичко това ще бъде започнато на тази правителствена среща“, каза той и добави, че ще се изработи реален план с реални постижения за следващите 6 месеца, като работните групи да провеждат ежеседмични срещи.

Петков коментира и ковид кризата, като даде да се разбере, че благодарение на новия план за действие редица области не са затворени защото следят не заболеваемостта, а запълването на интензивните легла в болниците. Именно затова и мерките са по-меки. Това пък им дава възможност да реагират. По думите му омикрон има високо разпространение, но нивата на запълване на интензивните легла са ниски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки