Петков: На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре

0

- Advertisement -

Премиерът също съгласен за максимално засилен мониторинг над България

Няма как през общи шаблони да се избяга от липсата на добро правосъдие. На всички е ясно, че прокуратурата не работи добре.Това коментира от Брюксел премиерът Кирил Петков, който бе на работно посещение в ЕП, за да бъде изслушан заедно с правосъдния министър Надежда Йорданова от миниторинговата група по демокрацията към комисията по правосъдие и правата на човека (ЛИБЕ). Преди това бе изслушан и главния прокурор Иван Гешев.

Самият Гешев призова да се засили мониторингът над България в рамките на механизма на върховенството на закона. В тази връзка Петков поясни, че би се радвал той да се засили максимално, като дори добави, че това е техен приоритет. „Колкото повече, толкова по-добре“, каза Петков.

Иначе Петков изтъкна, че по време на изслушването се чула голяма доза оптимизъм, а България показала истинско политическо желание да се справи корупцията. Евродепутатите дори останали изненадани от степента на готовност на българските власти за утвърждаването на върховенството на закона и да има промяна у нас. Даде да се разбере, че се надява през следващите месеци да успеят, но целта е да свършат всичко в рамките на закона.

Евродепутатите видели, че един от първите закони които подготвят е този за КПКОНПИ, за промени в спецправосъдието и неговото закриване, като дори разбрали защо искаме това. „Няма как да излъжете европейските институции с добри думи. Хората са интелигентни да разберат кога нещо е фалшиво“, каза той. Напомни, че според плана за възстановяване над главния прокурор няма да се само господ. За да бъде разследван ще има съдия, който ще изпълнява временна роля на прокурор. По думите на Петков идеята е главният прокурор да стане администратор. Не ни трябва 4-то ниво в прокуратурата, а работеща, каза той.

Призова за търпение избирателите и ги увери, че от сутрин до вечер работят. Поясни, че целта е да направят промените по правилния начин. Петков заяви, че не са го питали директно за Магнитски и Пеевски. Премиерът заяви, че реално хората, които са  в основата на корупцията у нас са около 20 човека. Петков дори заяви, че в ръководството на ДАНС и службите имат същия ентусиазъм като тях, за да справят със ситуацията, но през годините надолу по йерархията е имало кадруване. Поясни, че ни чака дълга работа за реформи и е важно това да става по правилата.

Поясни, че има разследвания срещу корупцията, но нямат право да го правят извън рамките на закона, като за целта трябва да си подготвят доказателствата. „Едно ви гарантирам – от тук нататък няма да има човек над закона“, увери Петков. Той заяви, че не може да се обвърже със срокове за извършване на съдебната реформа и повдигане на обвинения за корупция, тъй като управляващите не разполагат с необходимото мнозинство за промени във ВСС. Освен това държат да бъдат спазени всички закони и да бъдат събрани всички необходими доказателства.

„Използвайки законодателната власт, се надявам, че още с промяната в КПКОНПИ ще имаме реален инструмент да действаме срещу корупцията, изтъкна още Петков. Снемането на достъпа до тайни на Сотир Цацаров пък било доказателство за реални действия, а не за празно говорене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки