Строим жп линията до Скопие с европейски пари

0

- Advertisement -

Да се построи ж.п. линия от София до Скопие планират правителствата на България и Северна Македония. Очакванията са това да се случи не с бюджетни пари, а с европейски. Това стана ясно от думите на министър-председателят Кирил Петков по време на изслушването си в парламента във връзка с последната среща на българското и северномакедонското правителство.

Той посочи, че при посещението си в Брюксел вчера, се е срещнал с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, и тя е изразила подкрепата си за такъв стратегически проект. Петков заяви още, че през март ще заработи авиолиния София-Скопие, а до края на годината ще бъде построени 13 километра до ГКПП “Клепало”.

Премиерът отново подчерта, че подписаните меморандуми този вторник с РСМ, в сферата на транспорта, земеделието и икономиката, са важни за отношенията между двете държави. Той изтъкна и заявката на македонския премиер Димитър Ковачевски за включването на българите в Конституцията на РСМ като голям успех. Допълни обаче, че сроковете и начина, по който това ще бъде направено, предстоят да бъдат уточнени.

“За пръв път Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната конституция, за пръв път той го обяви. Вече не се говори за 5+1, само седмица по-късно вече говорим за 4+1”, допълни премиерът.

“Ще направим така, че българският интерес да бъде защитен и сънародниците ни в Северна Македония да имат равни права”, даде гаранции Петков.

Освен това от изказването му стана ясно още, че България ще чества съвместно със Северна Македония 150 години от рождението на Гоце Делчев. Той бе категоричен, че трябва да се работи активно по справянето със спорните въпроси в общата ни история и точно заради това историческата комисия между двете държави ще се среща 3 пъти в следващите месеци. Членовете от българска страна също няма да бъдат сменяни, какъвто натиск е имало през годините.

Премиерът отново подчерта, че има нова енергия в преговорите между двете държави. Работи се на база постигнати резултати, а не единствено политически разговори.

Екатерина Захариева от ГЕРБ поздрави премиера за нотата на РСМ до ООН, с която обявява, че няма териториални претенции към България, но подчерта, че се е подготвяла година и половина. Въпреки това, тя “поряза” ентусиазма на премиера. “Ще вдигнете много очакванията и после ще се притеснявате пред всички нас. По времето на кабинета Борисов сме подписали над 20 меморандума. За коридор номер 8 е трети този меморандум.”, коментира депутатът и бивш външен министър.

“Македония е втората българска държава на Балканския полуостров. Конфликтът ни е свързан е с фалшификация на историята, самосъзнанието и репресията на българи. (…) Има становище на БАН, че македонският език е диалект на българския език, все още не се е променил. Искам да ви поздравя, че няма да има промени в състава на историческата комисия. В нея са едни от най-добрите български специалисти по този въпрос, точно заради това македонците не искат да се провеждат тези срещи.”, коментира Костадин Костадинов от “Възраждане”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки