Сюрпризите на Софийската филхармония

0

- Advertisement -

Някои от най-големите имена на класическата музика ще гостуват на Софийската филхармония през 2022 г. Верен на традицията, която наложи в последните години, маестро Найден Тодоров – директор на националния оркестър, е поканил музиканти, защитили своя талант на най-престижните световни сцени. Балансираната програма на сезона дава възможност за среща с музикални шедьоври от барока до наши дни.

„Преди години, когато оглавих Софийската филхармония, обещах, че в зала „България“ публиката ще види и чуе имена от световните сцени, които дотогава е гледала само по телевизията. Мисля, че удържах на думата си – споделя директорът на Филхармонията. –  Във времена като днешните – на страх и разделение, съвсем логично е институция като Софийската филхармония да носи любов и надежда. Такива са и нашите амбиции при съставянето на концертната програма“.

Една от темите на февруарските концерти е за любовта. Ще бъде представена съвременната версия на Ромео и Жулиета – „Уестсайдска история“. В образователната програма „Фортисимо“ са включени три нови концерта: „Моцарт за деца“, „Сезоните в музиката“ и „Пътеводител на оркестъра за млади слушатели“ на Бритън.

През февруари ще слушаме Юлиан Рахлин – този път в качеството му на цигулар. Сред солистите на месеца са и Веско Ешкенази, флейтистът  Статис Карапанос и проф. Борислава Танева, диригентите Найден Тодоров, Мартин  Пантелеев и Себастиан Роланд.

Предстоят срещи с виолончелиста Готие Капюсон, цигуларите Лидия Байч и Светлин Русев, флейтиста Еманюел Паю и младата българска  надежда Емануил Иванов, както и с диригентите Вахан Мардиросян, Алесандро Круделе и Даниел Орен. През пролетта е гостуването на забележителните пианисти Катя и Марел Лабек, световно признатата кларнетистка Сабине Майер, диригентите Йорма Панула и Саша Гьотцел.

Сред най-очакваните концерти са безспорно тези на виртуозите Рей Чен, Борис Березовски в компанията на Пламена Мангова, Светлин Русев, Евгени Божанов, Акико Сунаваи, Еманюел Чекнаворян, легендите Мария Жоао Пиреш, Шерил Милнс и Франсиско Арайза. На 17 май ще се състои гастролът на Софийската филхармония във Виена, отложен заради локдауна в Австрия през 2021 годи

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки