Разпад на управляващата коалиция предрече Христо Иванов

0

- Advertisement -

С много голяма вероятност ще има и парламентарни избори, не съм врачка, но това ми е усещането. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ и председател на „Да България“ Христо Иванов в слово пред съпартийците си. С тези думи той на практика предрече разпад на управляващата коалиция. Прогнозата му беше част от едночасово слово преди отново да бъде избран за лидер на партията.

„Няколко думи за нашата роля в управлението – ние сме най-малките в тази коалиция, тя е много сложна, много разнородна, по много параграфи – не само диалогично, но и организационно, като култура, като етап на развитие, като характеристика на партньорите – ние и БСП, представете си, сме в една категория. Това всичко прави тази коалиция много сложна. Тя не би могла да бъде възможна, противоречи на всички закони на нормалната политическа логика, с изключение на един – криза. Криза на държавността, криза на политическото представителство но тя е толкова сложна, че нейното развитие ще бъде част от промяната на българската политическа система. Всички организации, които са част от тази коалиция, вътре се трансформират и се променят в момента“, допълни той. По думите му огромно предизвикателство в момента е и партиите извън статуквото да не се „разпарчетосат“, за да не се върне модела на статуквото.

Иначе в речта си Иванов посочи още кои са предизвикателствата пред България за следващите години – устойчив икономически и технологически модел, съкращаване на рисковете от геополитическата ситуация, демографията като здраве, човешки капитал, като миграция и образование, затваряне на големите „черни дупки“ на публичните средства в енергетиката, социалната система, пенсионната система и здравноосигурителната система, състоянието на държавността и на политическия модел и въпросът за качеството на живот.

Той изтъкна, че България трябва да излезе от ролята си на „кибик“ и да влезе в тази на активен играч – както по отношение на ЕС, така и на НАТО.

„България се опитва да използва ЕС за решение за въпроса с РСМ. Ние не можем да изпълним заявката. Това е само един дребен пример, че когато си „кибик“ и се движиш по течението на такива геополитически формати, не е лесно да преминеш в активна роля и тя да работи добре за теб“, допълни лидерът на ДБ.

„Същото важи за НАТО. Ние някак си не можем да си признаем, че в България ще има многонационални сили, да в България е влязла в НАТО, за да споделя, не да ползва, общи усилия за сигурност и това е добре, това е естествено, толкова ли е трудно да се каже това“, заяви Христо Иванов.

Като приоритети пред страната той изтъкна и промените в Конституцията, интеграцията в Шенген и еврозоната, българите в чужбина, образованието и науката, културата и духовността, преоткриване на българските общини.

Относно вътрешнопартийните въпроси на „Да България“ и тези в коалицията им с ДСБ и „Зелено движение“, председателят посочи, че са наложили теми, които са се превърнали в централни за политическия терен. Грешката им била обаче, че не са могли да бъдат техен основен носител и да реагират адекватно на новия политически играч.

„Не можахме правилно да решим това сложно уравнение с две неизвестни – комбинацията между парламентарни и президентски избори. Не можахме и отговорността за това е моя, защото в крайна сметка, аз трябва да мобилизирам способността на нашата партия, нашата коалиция да взима правилните решения, бързо и навременно“, обясни Иванов
Въпреки това отбеляза, че заедно в коалицията са постигнали стратегическата си цел – да осигурят управление, което да изолира „онези политически формации, които се наричат статукво и които са в най-голяма степен носители на корупционния модел“. Лидерът на ДБ образно обясни, че слабата имунна политическа система трябва да бъде поставена в необходимата социална дистанция от носителите на корупционния вирус.

„Да, има управление, което припознава голяма част от нашите водещи приоритети. Но това е само началото. Освен да бъдат припознати, ние трябва да ги превърнем в резултати“, допълни Иванов.

Открои като недостатък, че общността на ДБ е капсулирана. „Пред нас стои въпросът как да превърнем себе си и демократичната общност от това, което съвременната социология нарича “трайб” – племе, нещо, което е по-скоро затворено в себе си, към авангард. Истината е, че каузите , които характеризират демократичната общност – стремежът към свобода, демокрация и Европа, те са неразровно свързани със съдбата на България, това са големи възрожденски идеали.“, заяви Христо Иванов.

В речта му се открои идеята, че демократичната общност трябва да се разтвори и да включи българските турци, българските мюсюлмани

„Ние положихме не малко усилия в това отношение, но не успяхме. Формират се органи на изпълнителната власт и други органи, в които няма нито едно различно име – нито едно турско, нито едно мюсюлманско име. Това е изключително лош сигнал и ние ще работим за това тази картина да се променя.“, категоричен бе лидерът на ДБ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки