Асен Василев: 710 лева минимална заплата от април

0

- Advertisement -

Още не всички течове в държавата са спрени, заяви вицепремиерът

„Вдигането на минималната работна заплата на 710 лева е заложено от началото на април“. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, като уточни, че параметрите на МЗР могат да бъдат променени от парламента, защото той гласува бюджета на държавата. 

Той обясни, че максималният осигурителен праг се вдига от 3000 на 3400 лева, защото, когато се вдигат средните заплати, трябва да се вдига и максималният осигурителен доход и това е нормално.

„Значително е компенсиран спрямо средните стойности на заплащане в страната. … Когато има политическо напрежение, максималният осигурителен доход не се вдига – пред последните две години не е вдиган. Сега затова се казва, че скача с много“, каза той.

За дълга, който Бюджет 2022 предвижда да бъде поет, министър Василев заяви, че не е голям.

„Дългът, който поемаме, е по-малък от капиталовите инвестиции, които ще направим. Ние поемаме дълг, за да инвестираме, а не за да плащаме пенсии, социални плащания или да плащаме държавни разходи“, коментира той.

По думите му могат да бъдат удвоени капиталовите инвестиции и да се вземе по-малко дълг, благодарение на значителното подобрение на приходите в хазната.

Асен Василев посочи, че „все още не всички течове (от държавните средства) са спрени“.

България очаква тази година от ЕС първите 1,6 милиарда лева по своя Плана за възстановяване и устойчивост, обяви вицепремиерът и министър на финансите. Според него преговорите с Европейската комисия по българския план не са лесни, но се очаква страната ни да има одобрение към края на март или началото на април, след което да получим финансиране по определени проекти. 
Финансовият министър подчерта, че дефицитът в бюджета по Маастрихтските критерии е около 2,5%, а не над 4%, защото не трябва да бъдат отчитани мерките за Covid-19, както е във всички държави в Европа:
„Има взето решение за тази година, че Covid парите не се включват в оценката на дефицита. Така че там сме даже по-добре от критериите“.
Финансирани са конкретните проекти, които армията е заявила за модернизация, зави Василев. Във връзка с исканото от работодателите извинение за изказването му, че част от тях са некомпетентни, той отвърна, че за истината не трябва да се извинява.

„Истината е, че в момента, ако погледнем продуктивността на труда, България е около малко на 50% от средната продуктивност на труда в ЕС. Ако погледнем нивото на заплащане, нашето заплащане е около 26% от средното в ЕС. Т.е. производителността на труда значително изпреварва заплащането. има много причини за това. Но истината е, че ако наистина има работодатели, които не могат да осигурят достатъчно добра организация и достатъчно добър продукт, така че един работник да защити 350 евро на месец, не мисля, че тези работодатели биха останали на пазара“, уточни той.

Василев се съгласи с мнението на работодателите, че държавата е лош работодател.

„Затова има вицепремиер по ефективно управление, който работи в посока да се вдигне ефективността и да се намалят хората, които непродуктивно работят. Всички министерства и агенции ще си направят нови щатни разписания и нови нива на заплащане, така че в рамките на съществуващия бюджет за персонал, който имат, да имат по-малко персонал, който да работи по-ефективно и да е по-добре платен“.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки