Общините ще получават компенсации за скъпия ток след проверка на обществените поръчки в тях

0

- Advertisement -

Дали общините могат да получат компенсации заради поскъпналия ток ще прецени работна група между министерствата на енергетиката и на финансите. Пари могат да бъдат отпускани, след като бъдат проверени обществените поръчки във всяка община, която поиска пари от държавата, обяви премиерът Кирил Петков:
„Всяка община има възможност да поиска допълнителни средства. Едновременно с това желание ще трябва да се прегледат и обществените поръчки от Агенцията за държавна финансова инспекция, за да сме сигурни, че тази липса на средства не е функция на някакви лоши практики“.
Министърът на енергетиката Александър Николов допълни, че ще бъде проверено дали общините са изпълнили програмите за енергийна ефективност на уличното осветление. 

Петков обяви, че на оперативно заседание днес правителството ще обсъжда проблемите с високите цени на електроенергията и природния газ и затрудненията на общините. Той поиска да има сигурност, че харченето на пари от бюджета за подпомагане ще  е оправдано.

В началото на редовното правителствено заседание Петков поиска дискусия по проблемите на общините и дали наистина техните бюджети се харчат по най-прозрачния начин.

„Това, което виждаме, е, че от една страна се казва, че няма средства за важни, критични неща като училища, осветление, детски градини. От друга страна виждаме, че има и непрозрачен начин на харчене на пари по другите пера. Затова искам да дискутираме как да вържем двете неща – общините, които имат нужда от средства и не могат да посрещнат разходите си и потенциални проверки от АДФИ, за да сме сигурни, че харченето на съществуващите им средства и бюджети са направени по най-прозрачния начин“.

Също на оперативно заседание след редовното министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще представи доклад за напредъка по разследването в „Булгаргаз“. Премиерът каза пред колегите си:

„Сериозни допуснати нарушения, за да имаме тези високи цени днес на газа и оттук нататък да сме сигурни, че всеки, който е направил своите грешки, дали волно или неволно, като тука въпросът е колко волно според мен, да знаем, че ще има последствия и никой не може да прави просто решения, които накрая българският потребител да ги плаща“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки