Кирил Петков: Гарантирам, че златните паспорти ще изчезнат

0

- Advertisement -

Гарантирам, че златните паспорти ще изчезнат. Това коментира в кулоарите на НС премиерът Кирил Петков. Повод за това бяха критиките от страна на ДПС , които преди това заподозряха за негово участие в далавери около златните паспорти. Самия Петков не отговори на критиките на ДПС по същество.

Петков поясни, че при визитата си в Брюксел е обещал категорично да дойде краят на тези златни паспорти, като даде да се разбере, че те се голям проблем пред приемането ни в Шенген и за отпадането на визите за САЩ. Петкков ги определи като порок. Дошли на власт, за да изчистят всички порочни практики и премахнат тази корупция. Сигурен е, че има такава и около златните паспорти и се надява разследващите да влязат в детайли.

Според Петков българската държава трябва да има репутация на европейски държава, а не за вход на нелегални хора, които си купуват достъп до европейския пазар. „Гарантирам, че тези златни паспорти ще изчезнат. Гарантирам, че  всеки, който с замесен и успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата строгост на закона“, каза Петков.

Премиерът коментира и закона „ала Магнитски“, който подготвя властта. Петков поясни, че работи по него. Разбира загрижеността на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ за неговия колега депутат Делян Пеевски, но според него е странно, това да се издига като приоритетна тема, при условие, че има много други кризи.

До седмици кабинетът със закон срещу външни санкции „ала Магнитски“

Петков бе попитан и за общото честване от рождението на Гоце Делчев в Скопие. Отрече, че то не е на нужното високо ниво – от наша страна външния министър, а от страна на Северна Македония – културния.

Относно историческата комисия и препоръката тя да спре работа за 2 г, Петков добави, че политиката се прави от политиците, а не от експертите. Поясни, че тези решения се вземат на ниво премиери и министри. Не отговори дали трябва да се извиним на Скопие както поиска лидера на ВМРО-ДПМНЕ в РСМ Христиан Мицкоски.

По-късно написа във Фейсбук, че Гоце Делчев е неразделна част от нашата обща история с народа на Северна Македония. По думите му той е един от символите на борбата за свобода, идеолог на македоно-одринското революционно освободително движение.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fnovinite.bnt%2Fvideos%2F942209713079611%2F&show_text=false&width=560&t=0

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки