Над 50 интелектуалци в инициативен комитет за юбилея на президента Петър Стоянов

0

- Advertisement -

През януари повече от петдесет и пет българи- общественици, интелектуалци, писатели, артисти, спортисти учредиха инициативен комитет за отбелязване 70 годишният юбилей на бившия български президент Петър Стоянов и 25 годишнината от встъпването му в длъжност като държавен глава.

В средата на годината и в зависимост от Ковид обстановката, организаторите планират и конференция, за да отбележат и 25 години от трите знакови събития, които в голяма степен промениха най-новата история на България и за които президентът Стоянов е изиграл ключова роля. Инициативният комитет изтъква разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато Петър Стоянов отказва на БСП да състави нов кабинет, подаването на молбата на България за членство в НАТО на 17 февруари 1997 г., подписването на споразумението между всички политически сили, за сключване на споразумение с Международния валутен фонд и въвеждане на валутен борд в България- 18 март 1997 г.

Инициатори са няколко неправителствени организации като: Атлантически клуб в България, ПанЕвропа, Институт за пазарна икономика, Съюз на офицерите от резерва „Атлантик“, фондация „Софийска платформа”, Пловдивски граждански клуб. В комитета участват лица като Стефан Цанев, Иван Цанев, Георги Господинов, Владимир Зарев, Д Леонидов, Захари Карабашлиев , Деян Енев, Богдана Карадочева и Стефан Димитров, Стефан Диомов, Васил Найденов, Кирил Маричков, Йордан Караджов от „Сигнал” и Васко Кръпката, Маргарита Хранова и Михаил Белчев, Стефка Костадинова и Христо Стоичков и др.

4 февруари 1997 г. – как бе разрешена политическата криза


Петър Стоянов е избран за президент на България на 3 ноември 1996 г., но встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г. Това е един от най-драматичните периоди в съвременната ни история. Правителството на БСП отказва да прави реформи, икономическата ситуация се влошава драматично, хиперинфлацията „изяжда заплатите“ и спестяванията на хората, страната изостава рязко в сравнение с „отличниците“ в Източна Европа – Чехия, Полша и Унгария. Започват масови протести, които бързо обхващат всички големи градове, напрежението ескалира опасно – на 10 януари протестиращите нападат Парламента. Правителството на Жан Виденов подава оставка, Парламентът практически се саморазпуска.

Веднага след встъпването си в длъжност, съгласно Конституцията, държавният глава е длъжен отново да даде мандат за съставяне на правителство на БСП, като най-голяма политическа сила, но съставянето на второ правителство на бившите комунисти би могло да доведе до непредвидими последици, дори до гражданска война – новият лидер на партията Георги Първанов и кандидатът за министър-председател Николай Добрев до оставката на Жан Виденов са били негови заместник-председатели и носят пряка вина за кризата в страната.

На 28 януари Президентът, задължен от Конституцията, дава такъв мандат, но публично призовава няколко пъти БСП да се откаже от съставянето на второ правителство. Въпреки това на 4 февруари 1997 г. в 11.50 часа Георги Първанов и Николай Добрев носят на „Дондуков“ 2 папка със състава на новия кабинет, с министър-председател Николай Добрев. БСП не само, че не се отказват – БСП искат съставянето на второ правителство. Съгласно Конституцията, вземе ли тази папка, Президентът е длъжен да я внесе в Народното събрание, където социалистите имат абсолютно мнозинство. Петър Стоянов отказва да вземе папката и свиква незабавно Консултативен съвет за национална сигурност. По време на Съвета социалистите са принудени да се откажат от мандата и в 18.50 вечерта Президентът обявява това. Така се отваря пътят за предсрочни парламентарни избори, спечелени от СДС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки