Вълчев: Сливането на университети е правилна мярка, но няма да се случи

0

- Advertisement -

Сливането на университети е правилна мярка, но няма да се случи. Това коментира пред Нова телевизия проф. Даниел Вълчев – бивш министър на образованието и декан на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Според него сливането на университети е една много стара идея, дори отпреди той да стане министър. По думите му у нас има над 50 висши учебни заведения, някои от тях са малки. „Ние имаме 3-4 пъти повече университети, отколкото други държави, така че аз считам тази мярка за правилна, но дълбоко се съмнявам, че тя ще се случи”, заяви проф. Вълчев.

По думите му това не е достатъчно условие качеството на образованието у нас да се подобри. Деканът на Юридическия факултет на СУ даде пример със съдебната реформа: ако преместим специализираните съдилища и прокуратури от едно място, на друго, няма да се промени съдебната система.

По отношение на пандемията и породеното от нея онлайн обучение, включително в университетите, Вълчев е категоричен, че ако няма пречки от правителствено естество, факултетът под негово ръководство ще започне присъствено втория семестър. По думите му университетът не е място, където някой да налее на някого количество информация, а е на първо място средище на интелигентни хора, където се заражда академичната истина, посредством разговори и срещи.

„Аз не подценявам пандемията от коронавирус, но дотук в световен мащаб са починали от усложнения, свързани с COVID-19, около 5,7 млн. души. Това е много, но по официални данни на Световната здравна организация всяка година близо 8 млн. души губят животите си заради тютюнопушене и близо 2 млн. от това, че са около пушачи. Тези данни не са затворили света, нито са накарали някого насилствено да се ваксинира срещу тютюнопушенето”, каза още проф. Вълчев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки