Човешка грешка е причината за катастрофата на „Струма“, в която загинаха 45 души

0

- Advertisement -

„По категоричен начин беше установено – от доказателствата и експертизата, че трагедията на АМ „Струма“ е причинена от поведението на шофьора“, каза следовател Младен Петров за инцидента, който отне живота на 45 души от Северна Македония пред БТВ.

„Само неговото поведение е причина да възникне тази ситуация и да се развие до произшествието, което завършва с този резултат“, казва Петров.

По думите му всички огласени предположения за наличието на запалими течности в автобуса са проверени и е установено по категоричен начин, че такива не е имало.

„В конкретната ситуация насочването на автобуса встрани от активната лента и удрянето му в мантинелата е довело до проникването и разрушаването на елементи от конструкцията, притискане на резервоара, компресиране на съдържанието му. Това е съпроводено от обилно обсипване с искри породени от триенето, при което се е достигнала необходимата температура и налягане, за да се възпламени горивото“, казва Петров.

Относно спекулациите, че маркировката на АМ „Струма“ е довела до инцидента, Петров допълва, че видимостта не е била нарушена.

„Наистина, хоризонталната маркировка, страничната, е леко поизбледняла, но не е невидима. Средната, осевата линия, която дели лентите е доста ярка и със сигурност е видима“, казва следователят.

Оттук нататък предстои преглед на становището на разследващия екип. „Предстои да се ангажират за участие пострадалите, близките на загиналите и оцелелите пътници. Нашето мнение, че липсва виновно поведение, което да е причинна връзка за този резултат, води до това вероятно производството да бъде прекратено“, каза Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки