Прокуратурата разследва „златните паспорти“ в 3 министерства и агенция

0

- Advertisement -

Спецпрокуратурата е започнала разследване на издаването на т.нар. златни паспорти, съобщи говорителят на институцията Христо Кръстев.

Досъдебното производство е образувано вчера и днес прокурори са изготвили искания за информация и документация от Българската агенция за инвестиции, Министерство на икономиката, Министерство на правосъдието и Дирекция „Миграция“ при МВР.

За случая ще бъдат уведомени ЕК и ЕП.

„Образувано е досъдебно производство поради факта на извършено престъпление, а не поради факта на извършителя. В много ранен етап сме, за да установим кой точно какво престъпление е извършил“, уточни Кръстев.

Разследва се процедурата за даване на българско гражданство срещу инвестиции. До момента има данни за ОПГ с цел да придобива имущество по незаконен начин във връзка с осигуряване на българско гражданство на чужденци по натурализация чрез инвестиции. В организираната престъпна група евентуално имат участие длъжностни лица от Българската агенция за инвестиции.

Прокурори са възложили на ДАНС да се провери произхода на парите, които са послужили за инвестиции и след това тяхното движение.

Сигналът в прокуратурата е от депутата от ДПС Хамид Хамид. Проверката включва всички издадени паспорти срещу инвестиции от 2015 до 2021 г. „Тепърва ще се установява от каква националност са придобилите „златни паспорти“ и каква е бройката“, каза Кръстев.

Сформиран е екип от двама прокурори и петима следователи, тъй като делото е с фактическа и правна сложност. Случаят касае интересите на България относно членство в Шенген и премахване на визите за българи за САЩ, уточниха от прокуратурата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки