Бюджетът на НОИ може да покрие увеличението на пенсиите

0

- Advertisement -

227 000 души се осигуряват над 3000 лв. и около 160 000 над 3400 лв.

Бюджетът е реалистичен и изпълним и ще покрие всички решения за увеличаване на пенсиите, осигурява дългосрочност и стабилност. Това увери пред БНТ управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов. 

По думите му още в средата на годината е възможна извънредна индексация.

„Това е политическо решение, в момента е създадена работна група към Министерството на труда и социалната политика, където участват и представители на НОИ, и представители на Министерството на финансите. Разиграват се и се обсъждат различни варианти, търси се най-доброто решение за хората“, допълни Иванов.

Според него максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен, защото през последните 3 години той не е увеличаван, като през тези 3 г. с 42% е нараснал минималният, както и средният осигурителен доход. Така на практика  много се е доближила разликата между максималния и средния.

Вече има лек спор в мнозинството дали той да остане 3000 или да се вдигне до 3400 лева.

„Когато лице иска да се пенсионира неговата пенсия, освен от стажа, който той е извършил и годините, които е работил, зависи и от неговия доход, неговия индивидуален коефициент. Индивидуалният коефициент е средният осигурителен доход за страната към максималния, към дохода, към който той се е осигурявал. Това ще доведе до по-високи пенсии за лицата, които се осигуряват“, добави Иванов.

Той поясни, че 227000 души се осигуряват над 3000 лева и около 160000 над 3400. В тази група не са само хора от ИТ сектора, но и хора от здравеопазването, банките и от държавното управление, уточни той. Иванов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки