Шестима полицаи отиват на съд, прибирали такса „спокойствие“ от търговци

0

- Advertisement -

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу шестима полицаи, обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи, съобщиха от държавното обвинение.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че групата е действала от началото на 2017 г. до 23.01.2019 г. на територията на София. Тя е била ръководена от К. К., инспектор в Четвърто РУ на СДВР, в нея участвали четирима служители от същото Районно управление и служител от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.

Шестимата обвинени са предадени на съд за това, че искали и получили пари от управители на търговски обекти в столицата, за да не бъдат извършвани проверки в обектите им. Търговците плащали ежемесечна такса „спокойствие“. Полицейските служители предупреждавали работниците в търговските обекти и за предстоящи проверки по линия на търговията с фалшиви стоки и укриване на данъци. 

Ръководителят и членовете на престъпното сдружение са предадени на съд за участие в престъпна група, както и за искане и получаване на подкуп от длъжностно лице.

Максималното наказание, което могат да получат, ако бъдат признати за виновни, е „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години.

Специализираният наказателен съд насрочи разпоредително заседание по делото.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки