Корнелия Нинова: Положението при язовирите е пълна каша, Огоста не е ремонтиран

0

- Advertisement -

Положението при язовирите е най-голямата каша, която съм виждала през живота си. Пет години различни служби, министерства и контролни органи са си прехвърляли топката един на друг. Увеличавали са постоянно необходимите средства за ремонт на язовир Огоста. Експертни съвети не са ги одобрявали и до момента нищо не е пипнато. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в отговор на депутатски въпрос по време не петъчния парламентарен контрол.

По думите й Именно това е една от причините за освобождането на целия съвет на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Язовир Огоста е трябвало да се извърши ремонт на 4.10.2018 г. заради констатирани от Държавната агенция по метеорология и технически надзор неизправности, сред които воден откос с локални нарушения, защитен от механично действие на вълните чрез каменна броня с дебелина 60 см. Изградена е технологична бетонова берма на кота 191.5, налице е видимо провлачване на скален материал от бронята под и над бермата. Образувани са дупки в с 60 см дълбочина и диаметър около 2 метра.

Оказва се, че язовирът е бил собственост на Министерството на земеделието, но с договор от 2020 г. на Държавната консолидационна компания (ДКК) е прехвърлено изпълнението на необходимите строителство, монтаж и авторски права върху всички документи. От своя страна, ДКК прехвърля въпросните задължения към „Монтажи“ ЕАД. Трансферът се извършва на 18 юни 2020 и още същия месец от „Монтажи“ отправят предложение към държавната компания за извършване на проект за ремонт. Около 2 месеца по-късно е представен план – сметка като общата сума за наложителните за извършване дейности е 7 754 029 лева без участието на кораб. Експертният съвет към ДКК обаче се произнася, че проектът на „Монтажи“ не отговаря на необходимите изисквания. Така се стига до изготвянето на втори проект през ноемрви 2021, в които обаче средствата са увеличени до над 12 млн лева. Експертният съвет отново не приема предложението.

„Очевидно е, че предходното правителство е превело пари, които не са били използвани по направление или 12 години управление не са им стигнали“, обобщи депутатът от ПП „Продължаваме промяната“ Инна Иванова, която зададе въпроса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки