20 българи са лекувани с хапчето срещу COVID-19

0

- Advertisement -

Клинични изпитвания на медикамента на „Пфайзер” за лечение на коронавирус е имало у нас през декември при пациенти с риск от тежко протичане на COVID-19. Изпитванията са станали в болница „Св. Пантелеймон” в Пловдив, където са се лекували около 20 души, съобщи бТВ.  

Пулмологът д-р Атанас Перев, който е началник на COVID отделението в болницата, обясни, че има много добър резултат от хапчето по отношение на болните от COVID. По думите му хората, склонни към тежко протичане, най-често оздравяват на третия ден, а лечението е намалило влизането в болница и смъртността с 89%, от 10 човека, всеки 9 са оздравели.

Болницата продължава да набира доброволци, като хапчето е безплатно за хората, които участват в клиничното проучване. Той поясни, че лечението вече не е експериментално, защото е разрешено за употреба в САЩ и в Европа, но все още е експериментално за хората, които са контактни на болни. В момента има трима доброволци, които го приемат и се чувстват много добре и никой не се е разболял, допълни д-р Парев.

„Сега хапчето се дава на хора, които са контактни на болен. Те нямат симптоми, здрави са и ако в първите 4 денонощия от контакта започнат да пият тези хапчета, имат реалния шанс да не се разболеят, обясни д-р Парев. От думите му стана ясно, че страничните ефекти са много малко – обикновено горчивина в устата, може да има леко главоболие, гастроинтестинални ефекти, затова се препоръчва след нахранване да се пият, обясни началникът на COVID отделението.

Болните пият 5 дни хапчето, а контактните 10 дни, защото толкова е инкубационният период.

Основният медикамент се казва „Паксловид” (Pахlovid). Вече може да го има в аптеките, за да си го купуват хората, които са болни и са с висок риск от прогресия към тежко заболяване, допълни докторът. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки