Половината от интензивните легла у нас заети

0

- Advertisement -

Имаме намаляване на заболеваемостта, но и един и същи брой интензивни легла, което е мерило за тежестта на инфекцията. В момента те са 614 заети от 1249 общо, което прави около 50%. Това заяви проф. Радка Аргирова в ефира на БТВ. 

По думите й е трудно да се обвързваме с дати за отпадане на противоепидемичните мерки и зеления сертификат, тъй като съществуват принципи, според които се слага и вдига карантина, налага се локдаун или се вдига. Относно ултиматума на партия „Възраждане“ зеленият сертификат да отпадне до 20 февруари, Аргирова подчертва, че ще се наблюдават данните.

Според Аргирова „Омикрон“ се е появил у нас със закъснение, но освен него продължава да циркулира и „Делта“. Така например в  болница „Токуда“ всички тежки пневмонии са причинени именно от предишния вариант на коронавируса, а не от  Омикрон“.

„България в момента се намира на гребена на вълната и започваме леко спускане от другата страна“, поясни тя. Професорът коментира и ниското ниво на ваксинация у нас, основна причина за което е  неправилната и на моменти лоша комуникация за ваксините.

„Когато започна имунизация още в началото на 2021 г., тя започна с ентусиазъм и желание. Тогава се появи и един смъртен случай в Катуница, който още преди да се изясни, премиерът Борисов  каза, че спира ваксинацията. За ваксината на „АстраЗенека“ става въпрос. Цяла Великобритания е ваксинирана с нея и нямат никакви оплаквания“, обобщи тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки