В края на миналата седмица цените на едро на оранжерийните домати скочиха с 5,8% до 2,75 лв./кг, а оранжерийните краставици поскъпнаха с цели 19,2% до 4,85 лв./кг. Картофите прибавят 6,2% и се продават по 0,86 лв./кг. Морковите поскъпват със 7,7 на сто и се търгуват по 0,98 лв./кг. Цената на зелето се повишава с 6,7% до 1,12 лв./кг в края на седмицата. Цената на червените чушки се вдига с 3,3 на сто до 2,50 лв./кг, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Ябълките поевтиняват с 5,9 на сто тази седмица и се продават по 1,27 лв./кг. Лимоните поскъпват с 1,1% до 1,83 лв./кг. Бананите повишават цената си с 3 процента и се купуват по 2,37 лв./кг на едро. Портокалите поевтиняват с 2,5% и се търгуват по 1,57 лв./кг. Мандарините се продават по 2,03 лв./кг.
Кравето сирене поскъпва с 0,2% и се търгува по 8,51 лв./кг; кашкавалът тип „Витоша“ – с 0,4 на сто и се купува по 13,50 лв./кг. Олиото поевтинява с 0,9 на сто и се търгува средно по 3,43 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама се продава по 2,35 лева в края на седмицата. Пилешкото месо повишава цената си с 2,5 на сто и се търгува средно по 4,51 лв./кг. Захарта поскъпва с 1,2 на сто до 1,63 лв./кг. Брашно тип „500“ прибавя 2,5 процента към стойността си и се търгува по 1,23 лв./кг. Цената на ориза се понижава с 0,9 процента до 2,28 лв./кг. Яйцата се продават по 0,22 лева за брой на едро.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 1,27 процента до 1,910 пункта.
От началото на годината ИТЦ е нараснал с 4,54 на сто. Преди година, в средата на февруари, ИТЦ се движеше около 1,540 пункта или с над 24 на сто по-ниско. Базовото ниво на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.