Черноморието страда от остър недостиг на екскурзоводи

0

- Advertisement -

Липсата на екскурзоводи е голям проблем за туристическия бранш по морето. Това най-осезаемо се усети през последните пандемични години, през които част от гидовете се пренасочиха в други сфери заради липсата на работа и туристи. Това заяви туроператорът Яница Динева пред БТА.

„Две години тези хора бяха без доходи – няма как да се живее така. Голяма част от тях започнаха работа в колцентрове, други работят като преводачи, в магазини за хранителни стоки. С настъпването на летния сезон, със започването на груповите вътрешни екскурзии за чужденци, дефицитът на гидове още повече ще се задълбочи“, коментира тя, като допълни, че туристите, които идват у нас, са любопитни да видят невероятните ни природни ресурси и богата история. 

Туроператорът твърди, че фирмата й  е отчела 80 процента спад в оборота през 2020 година, а миналата година загубите са били сто процента. Пресметнахме, че ще ни е по изгодно да не работим, отколкото да плащаме наеми и заплати. 

Като лъч надежда са очакванията и прогнозите за добър летен сезон тази година и възстановяване на параметрите от 2019-та.

„Надяваме се старите екскурзовиди да се завърнат към любимата си професия“, обобщи Динева, според която се наблюдава дефицит още при планинските водачи и аниматорите. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки