Преди второ четене на бюджета: Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите

0

- Advertisement -

Повече пари за наука и иновации, както и за полицаите и пожарникарите. Това обещават управляващите с промени на проекта за бюджета за 2022-ра, които ще бъдат обсъдени между първо и второ четене. Това заяви в студиото на Нова телевизия председателят на комисията по бюджет и финанси в НС и депутат от ИТН Любомир Каримански. 

Според него повече средства са предвидени и за увеличение на бюджета за БАН и за музейните работници. Така исканията им ще бъдат удовлетворени и няма да се стигне до протести.  Увеличението за униформените още е в процес на преговори. 

„Искам да съм сигурен, че полицията и пожарникарите са информирани за това какъв е бюджетът – точно и ясно, и го разбират. Много се увеличават парите за дрехите. За заплатите ще се водят някакви разговори“, посочи той. 

„Актуализацията на бюджета през лятото няма да е „голямо харчене”. Може да е точно обратното. Трябва да видим капиталовите разходи до каква част се осъществяват. Ако не се осъществяват – ще намалее и дефицитът“, подчерта Каримански.

Той отхвърли обвиненията, че са предвидени много харчове за социални разходи и бюджетът е разточителен. „От опозицията съм получил само вчера 12 предложения за увеличение на Закона за ДОО в социалната част – и за пенсиите, и за личните асистенти и други пера”. И допълни: „В пенсионно-осигурителната система няма реформи. Това, което трябва да се промени в бюджета между първо и второ четене – това, което искам да виждам повече е думата „реформа”. Искам задълбочена реформа в социално-осигурителния модел на България, така че според приноса – да бъде и осигуряването. Според уязвимостта на групите – да можем да покриваме най-уязвимите първо. Не може да оставяме и отлагаме проблема, защото се задълбочава”.  

Каримански  коментира и критиките към Бюджет 2022 на Асен Василев, според когото „сме в ранния гръцки сценарий”. „Не мисля, че подобна аналогия може да се направи. В гръцкия сценарий знаете какво беше съотношението между БВП и дълга и изобщо външната задлъжнялост на Гърция. В България изобщо не може да се говори за подобно нещо. Естествено трябва да бъдем предпазливи. Не знам и точно какво би обяснил като подробни аргументи в тази връзка. А и не бих искал Николай Василев да се свързва с ИТН от гледна точка на това, че е останал в миналото като номинация”.

По повод казуса с „Барселонагейт“ той посочи: „Не съм чел доклада на испанските власти по „Барселонагейт”, защото смятам, че бюджета ми е по-важен. Работихме доста до късно вчера по него. Ако има такъв факт като пране на пари, то органите ще предприемат съответните действия”. 

„Разследването зависи от пътя на транзакциите. Ако се проследи пътя на парите до момента на напускане на България – ако има данни за пране на пари – се разследва на територията на България. В момента, в който транзакцията постъпва на територията на Испания – техните власти се заемат с нея”, допълни той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки