На първо четете в НС: Край на „златните паспорти“ и инвестиционното гражданство

0

- Advertisement -

Край на „златните паспорти“ и на инвестиционното гражданство. Това става възможно, след като депутатите одобриха на първо четене промени в закона за БГ гражданството, внесен от МС. Текстовете бяха подкрепени единодушно със 218 гласа „за“, без против и въздържали се.  Бе отхвърлен почти идентичен законопроект на ДПС, както и искането им за проверка на всички случаи на издадени „златни паспорти“ от 2013 година досега.

Разликата между тях е фактът, че със закона на МС се маха процедурата за получаване на гражданство чрез инвестиции, но се запазва правото за получаване на продължително пребиваване. За сметка на това ДПС предлага и това да отпадне с аргумента, че ЕК има критики не само за „златните паспорти“, но и за всички други процедури, като дадоха пример, че някои страни на ЕС се издават и „златни визи“. По думите им от ЕК са категорични, че никакво затягане на правилата не вършат работа.

По време на дебатите се зароди спор между мнозинството, в лицето на ДБ и ПП и опозицията – в лицето на ДПС, кой  пръв е бил срещу „златните паспорти“ и кой си сменя мнението по темета

От ДПС обвиниха мнозинството, че се опитват да манипулират общественото мнение и те винаги са били срещу златните паспорти.Инвестиционното гражданство е въведено 2012-13 година, а през 2021 година контролът е засилен, а възможността за получаване на БГ паспорт чрез държавни ценни книжа премахнат. От тогава досега не е давано родно гражданство срещу инвестиции.

От ДБ пък обвиниха ДПС, че се опитват да си правят пиар и да си изчистят имиджа след санкциите по Магнитски.  Антоанета Цонева напомни, че докладът на САЩ при санкциите по Магнитски посочва, че Делян Пеевски и Илко Желязков ръководят схема за издаване на БГ документи за пребиване. Именно това е един  от аргументите за налагане на санкциите по закона.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поясни, че 2012 не е имало санкции Магнитки, но позицията на ДПС една и съща, за разлика от прокситата на кръга Капитал, които гласували различно. Поводът е факта, че през 2012 г, когато инвестиционното гражданство е било въведено, тогавашния президент Росен Плевнелиев е наложил вето. Това вето обаче е било отхвърлено с помощта на гласовете на ГЕРБ и на Синята коалиция, предшественик на днешното дясно обединение.

Иначе в залата правосъдният министър Надежда Йорданов поясни, че искат да махнат възможността хора, които нямат тайна връзка с България по бързата процедура да станат граждани на страната и на ЕС. В тази връзка тя напомни, че през 2021 година ЕК отново е повдигнала въпроса, като това се засягало и след санкциите по Магнитски.Тя докладва на депутати, че по 48 преписки за БГ гражданство вече е приключила проверката, като по 6 от тях са намерени нарушения – не е имало поддържане на инвестициите за 2 г. Така Йорданов вече е поискала процедура прекратяване и отнемане на БГ паспортите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки