Пожарникарите: Когато няма разбиране, има протестиране

0

- Advertisement -

В 12 ч. започна шествието на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”. То започна от площад „Независимост“ и продължи към  Министерство на финансите, след което ще приключи пред сградата на Народното събрание.

Мероприятието започна с химна на България, а протестиращите отдадоха почит и на Апостола на свободата Васил Левски. В началото на протеста те аплодираха колегите си, които сега са на смяна, както и полицаите, които се грижат за реда. А преминаването на линейка стана повод да аплодират и медиците. Те се разграничиха отново от криминално провени лица и обявиха, че недоволството им ще протече мирно.

Огнеборците на протеста поканиха управляващите да отидат и да изкарат една смяна с тях, за да видят, „че не са безсмъртни“.

„Когато няма разбиране, има протестиране“, заявиха пожарникарите. Те заявиха, че се срамуват от защитните облекла, с които работат, които са дарени от Швейцария и не са достатъчни, за да предпазят здравето им.

Протестиращите се опитаха да внесат декларация в Министерския съвет, но не получиха достъп до сградата. Те обясниха, че са поканени да внесат декларацията си в работен ден и разчетоха това като отказ да водят диалог. Те поискаха спешна среща с министър-председателя.

От НСПС „Огнеборец“ възразяват срещу заложените параметри в проекта на Закон за държавния бюджет за 2022 г., отнасящи се за бюджета на Министерството на вътрешните работи. В него липсва политика по доходите, като не се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите във ведомството. Това води до поддържане на дисбаланс във възнагражденията, съпоставимо с другите структури от сектор „Сигурност”, както и до значително намаляване на покупателната способност, като се има предвид рекордната за повече от десетилетие инфлация през януари 2022 г. от над 9% на годишна база и очакваното продължаващо покачване през тази година. На този фон в бюджета са предвидени 9 млн. лв. за карти за спорт за подобряване на физическата подготовка на служителите в МВР.

Не можем да одобрим и предвидените едва 29,78 млн. лв. за капиталови разходи от необходимите близо 247 млн., заявяват от синдиката. Те са малко над 12% от необходимата сума за поддръжка и основен ремонт на немалкия сграден фонд на МВР, както и за придобиване на дълготрайни материални активи.

Острият дефицит на социален диалог през последния месец между политическото ръководство на МВР и НСПС „Огнеборец”, породил неинформираност за предстоящите реформи във ведомството, както и медийните изяви на определени политици в същата насока, генерираха напрежение сред служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и Дирекция „Национална система 112”.

Не можем с лека ръка да подминем и намеренията за извеждането на Медицинския институт на МВР от ведомството и преминаването му към Министерство на здравеопазването, което създава притеснения за осигуряването на адекватно лечение и анализирането на здравния статус на служителите от МВР.

Настояваме за увеличаване на средствата за персонал с цел увеличение на възнагражденията с 20% в проекта на бюджет за МВР за 2022 г. и допълнителен ресурс в рамките на 100 млн. лв. за капиталови разходи, както и внасяне на яснота за предстоящите структурни реформи, заявяват още от „Огнеборец“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки