Депутатите гласуват бюджет 2022

0

- Advertisement -

Депутатите от 47-то Народно събрание се захванаха с второ гласуване на Законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 г., след като вчера на извънредно заседания бяха приети т.нар. малки бюджети – на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване.

Рамката на бюджета предвижда приходи в размер над 57,2 млрд. лева и разходи над 63,1 млрд. лева или дефицит от 4,1% от БВП. Заложените данъчни приходи ще са над 31,6 млрд. лева.

Прогнозите на правителството – безработицата да е 5 на сто, а основни стоки да продължат да поскъпват и така инфлацията да стигне 5,6 на на сто. За социалния сектор се отделят над 20 млрд.лв., а за здравеопазване – 8,3 млрд. лв.

Минималният размер на държавния резерв в края на годината не може да е по-малък от 4,5 млрд. лева, а максималният размер на държавния дълг не може да е по-голям от 35,5 млрд. лева.

Максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през годината, е 7,3 млрд. лева. За целите на касовото управление и плащанията на бюджетните организации, освен поемането на този дълг може да се поема държавен дълг, който се изплаща до края на текущата бюджетна година, при условие, че държавният дълг не се увеличава към края на годината.

Премиерът Кирил Петков дойде в пленарна зала, за да присъства на дебата. По традиция това прави и финансовият министър.

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС още в началото се заядоха със заглавието на държавния бюджет за 2022. От ГЕРБ поискаха правителството да изтегли проекта на държавен бюджет или да го преименува. Предложението направи в пленарната зала бившият финансов министър Кирил Ананиев, като го аргументира с факта, че вече кабинетът е заявил намерение да актуализира финансовата рамка през лятото.

По този начин законопроектът, чието разглеждане започна на второ четене, няма да е годишен бюджет, допълни Ананиев.

„Ако не се приеме правителството да оттегли своя бюджет за 2022 г. и да го представи в срок до 30 март, когато изтича първият законопроект, който изтеглихме, наименованието на този бюджет да бъде Базов бюджет на Република България за 2022 г.“, поясни депутатът от ГЕРБ.

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще видим през юни.

В дебата се включиха и от ДПС. „Нулева толерантност към корупцията. Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество. В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск“, заяви още Александър Несторов от ДПС.

В крайна сметка нито едно предложение на опозицията не бе прието.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки