Радев след спешната среща на Дондуков 2: Няма пряка военна заплаха за сигурността на България

0

- Advertisement -

  • 4000 наши сънародници в Украйна искат евакуация, изтеглят ги по суша
  • При нужда ги настаняват в родни хотели
  • Кабинетът прави разчети на рисковете и алтернативни трасета  за доставки – на газ, петрол, храни
  • Премиерът: Остро осъждаме руската военна агресия

Абсолютно недопустимо. Така определи президентът Румен Радев ситуацията в Украйна и решението на Русия за военно навлизане на нейна територия. По думите на Радев според данните на всички служби към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Коментарът му дойде след спешната среща на Дондуков 2, където той бе извикал премиера Кирил Петков, шефа на НС Никола Минчев, военния министър Стефан Янев, както още трима министри и службите за сигурност.

Той напомни, че е  ход пълномащабна конвенционална операция на Русия, с нанасяне ан удари по критичната инфраструктура и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. „Абсолютно недопустимо е в 21-и век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети, въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава“, заяви президентът. По думите му като цяло ситуацията за сигурност в Европа и глобален мащаб вече е тотално променена.

Кабинетът пък продължава да прави разчети за рисковете, които касаят въздушните и морски пътища, енергийните трасета, цялата система на доставки. тези анализи ще продължат и следващите дни, а целта – да се търсят всички възможни варианти, така че да няма прекъсване на енергийните доставки – на газ, петрол, храни и стоките от първа нужда. Радев изтъкна, че се работи и се търсят всякакви алтернативни трасета за доставки. В ход са и действия за защита на България в куберсигурността. Президентът увери,че България няма да допусне и ще работи активно за своята защита в рамките на НАТО и в системата за колективна сигурност. Така в ход са вече консултации в рамките на НАТО.

Важна по думите му е и съдбата на нашите сънародници в Украйна. Така досега броят на хората, които искат евакуация вече са над 4000. Обсъдили възможните варианти за действия и ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. Обърна се към всички българи там, както и към всички украински граждани и заяви, че ще ги приемем и сме отворени, ако искат убежище у нас – не само безопасно да бъдат транспортирани у нас, но  и тук да им се окаже цялата нужна помощ. „България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО, да търси заедно колективна отговорност на това грубо предизвикателство пред европейската сигурност и ще продължим да правим всичко възможно да гарантираме сигурността на българските граждани“, заяви президентът.

Премиерът Кирил Петков на свой ред поясни, че институциите работят рамо до рамо, координирано, изготвят планови по очертаните приоритети. Така с транспортното ведомство организират сухопътен транспорт за евакуацията на българите, заявили искане на такава. С туристическото ведомство пък работят евентуално тези хора – над 4000 – да бъдат настанени в хотели. Осъждаме остро действия на Русия. България ще бъде партньор на НАТО и ЕС и ще говорим в един гласа. Такъв ще бъде и отговорът на ЕС, каза той, като напомни, че тази вечер е в Брюксел за специалната среша на Европейския съвет свикан от Шарл Мишел.

И докато Радев посочи, че 4000 нашенци искат евакуация от Украйна, от външно министерство съобщиха, че към момента такива заявка са направили 102-ма български граждани. Очаква се да започне сухопътна евакуация. Външният министър Теодора Генчовска разпореди на дипломатите от мисиите на България в Полша, Румъния и Молдова да отидат на граничните пунктове и да оказват съдействие на нашите сънародници, които желаят да напуснат страната. Информацията, с която разполага министерството на външните работи е, че в някой райони на Украйна токът е спрян и се очаква мобилните оператори също да преустановят работа. МВнР е в непрекъсната координация с дипломатическите мисии на нашите партньори и съюзници.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки