СУ ще помогне финансово на студентите от Украйна у нас

0

- Advertisement -

Българската държава финансира възможността студенти с български произход да се обучават у нас. Над 130 са тези от Украйна в Софийския университет, можем да допринесем главно финансово, освободени са от разплащане на таксата за общежитие, режийни, предстои да се приеме и безплатно изхранване.  Това заяви пред БНТ ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

Той изрази притеснение, че това не е достатъчно и институциите трябва да се обединят, за да осигурят необходимото на украинските студенти.

Проф. Герджиков коментира, че реформата във висшето образование върви добре вече 7-8 години. Броят на студентите рязко е намалял, почти двойно. Сега има конкуренция за студентските места, което ще доведе до повече конкуренция. Закриват се неприсъщи за университетите специалности, заради погрешен модел на финансиране в миналото. Сега се стимулира качеството. Реформата се е извършила с помощта на ректорите, които сами са инициирали предложения за реформа.

По думите му трябва да има някаква форма на обединяване между университети. Ползите са очевидни – когато един университет е по-голям, по-видим е и в международните класации и за студентите от чужбина. Има и опасности – проблеми с акредитацията на обединяващите се университети, както и това, че университетите имат име и история, което е основа за локален патриотизъм.

Важно е да се определят критериите, по които да се обединяват университетите – дали по направления, регионална близост и друго, призова той и допълни да се мисли внимателно, дали ще бъде юридическо сливане или консорциум.

Централният проблем е качеството на научните изследвания, което при нас невинаги е високо. Трябва да осигурим такова качество, за да станем по-видими, призова още ректорът на Софийския университет.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки