ДПС дава Кирил Петков на прокуратурата

0

- Advertisement -

ДПС дава премиерът Кирил Петков на прокуратурата му, за да провери дали има бездействие и престъпление по служба от негова страна, докато е бил служебен министър на икономиката. Това стана ясно от думите на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и неговия съпартиец Хамид Хамид в НС. По същество техният сигнал до прокуратурата е допълнение на предишния, въз основа на който държавното обвинение започна проверка за схема за получаване на златни паспорти срещу инвестиции от руски и китайски граждани.

Аргументът на ДПС е фактът, че според последните промени в закона за БГ гражданство от 2021 година икономическото министерство е трябвало да изработи наредба, по която да се извършва контрол на всички инвестиции, на чиято основа се получава гражданство или продължително пребиваване. Такава не  изготвена. Именно затова дават сигнал срещу Кирил Петков.

Като мотив за това те посочват и интервю на самия Петков, в което той посочва, че в качеството си на служебен министър е възложил на вицето си Калина Константинова да предприеме действия за проверка на порочната практика за издаване на златните паспорти.

Наред с това от ДПС продължават да настояват промените в БГ гражданството да влязат за разглеждане по спешност на 2-ро четене в пленарна зала и освен забраната за златни паспорти, да се гледа и тяхното предложение за пълна проверка на издадени такива от 2012 досега. По думите на Хамид освен китайци, има и руснаци, които са взели БГ паспорт или пребиване срещу инвестиции. Колко са те не уточни. Дали те са руски олигарси, по думите му това трябва да проверят компетентните органи. Хамид изтъкна,че трябва да се провери дали на върха на тази пирамида стои шефът на Агенцията по инвестиции Стамен Янев или нагоре има и други лица. Намекна, че Петков може да се скрие от проверката зад решението на КС, с мотива, че той никога не е бил икономически министър.

Те обвързват това искане и с факта, че заради санкциите срещу Русия заради Украйна, се на европейско ниво се обсъжда и проверка на инвестициите на руски олигарски, свързани с президента Владимир Путин и преразглеждане на полученото от тях гражданство е различни евространи. От ДПС напомниха и становищата на комисията ЛИБЕ към ЕК, както и становищата на ЕС и Държавния департамент на САЩ, че схемата за гражданство срещу инвестиции са неприемливи и носят риск за сигурността.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки