Близо 25 000 украинци са влезли у нас

0

- Advertisement -

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно закона за чужденците.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила (статут на бежанец или хуманитарен статут), могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки