Ще махат COVID тестовете за учениците

0

- Advertisement -

Министърът: Без статут на бежанци у нас украинците са като туристи

Когато експертите почувстват, че е безопасно щадящите тестове за учениците да се спрат, ще бъдат премахнати. Няма да има прибързано решение за началото на учебната година. Това заяви пред Нова телевизия образователният министър академик Николай Денков. 

За да могат да влязат в детските градини и училищата, украинските граждани трябва да се получили статут и да минат през здравните власти, за да могат да влязат заедно с другите деца в училище, обясни образователният министър.

Той добави, че гаранцията минава през процедурата на здравното министерство. Единственият огромен проблем с детските градини е в София, но в другите големи градове няма индикации, че липсват места в детските градини. Ако има поне няколко хиляди украински деца тръгнат да се интегрират в системата, това би създало напрежение, призна Денков.

2200 психолози има МОН в училищата, за да обяснят на децата какво значи война.

Докато не подадат документи за или за бежанци или за търсещи убежище, украинците са със статут като на туристи, обясни Денков относно бежанците от Украйна, чиито деца тепърва трябва да се интегрират в образователната система у нас.

Трябва да направим всичко тези хора да намерят своето бъдеще. Редът е следният – имат 90 дни, в които да решат какво ще направят. Във всеки един момент чрез институциите могат да подадат молба за получаване на статут на бежанци. Когато го подадат, има кратка проверка от службите, след което, придобивайки този статут, те могат и трябва да подадат молба децата им да бъдат включени на училище и детска градина“, обясни още акад. Денков.

По думите му обаче децата трябва да минат и през здравните власти, за да има уверения, че са ваксинирани.

За децата на родители с двойно гражданство интеграцията няма да е проблем, допълни още просветният министър. И заяви, че ако те бъдат приети в училище, има специална процедура, по която се обучават, чрез програма на български за бежанци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки