Премиерът категоричен: Няма риск за доставките на петрол у нас

0

- Advertisement -

Няма риск за доставките на петрол у нас във връзка със санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна. В това увери министър-председателят Кирил Петков по време на днешния блиц контрол в парламента.

Премиерът заяви, че министърът на енергетиката Александър Николов работи ежедневно, за да се осигури план за действие при различни ситуации. Николов е провел много срещи с “Лукойл”, за да е сигурно правителството, че има алтернатива пред страната за доставка на суров петрол, който не е руски. “До този момент обаче танкерите разтоварват, няма нарушения в доставките от Русия. Засега нещата изглеждат под контрол”, допълни Петков.

Министърът на енергетиката договаря и различни количества гориво за доставка пред Гърция, в случай, че има спиране. “Няма риск за доставките на петрол, въпреки че “Лукойл” е руска компания, самата тя е

собственост на швейцарска компания, така че не влиза в руските санкции

и са готови да преработват и неруски петрол. Следим и възможността за ограничаване и дерогация за експорта на електричество при екстремални ситуации.”, допълни премиерът. От думите му стана ясно, че се водят разговори за възможността за по-плавно вдигане на цените за петрола в съответствие със световния пазар.

Освен за петрола, премиерът отговори и на въпрос, свързан с доставката на зърно. Той заяви, че заради опасността от няколко инцидента в Украйна, включително и запалването на сграда в една от техните АЕЦ, е наложило правителството да отчете, че не бива да се поема риск във връзка с количеството зърно, което България има. Затова кабинетът е взел решение да закупи 1,5 млн. тона зърно, за да има достатъчно до следващата реколта през 2023 г. То ще се набави на пазарни цени и ще бъде съхранено в складовете на държавния резерв.

“Независимо какво се случва, българския хляб ще бъде осигурен до 2023 г.”

увери премиерът.

Относно бежанците от Украйна Кирил Петков посочи, че е създадена организация за тяхното настаняване у нас, в случай, че търсят убежище у нас, а не преминават транзитно. На границата се инсталират пунктове, през които ще се издават и се издават документи за пребиваване у нас, както и идентификационни номера на всеки един бягащ от войната. Изпраща се и сигнал към Министерството на туризма, където има база данни за всички бежанци. След това се насочват към наши хотели, които са изразили готовност да ги настанят. Петков посочи отново, че Министерството на туризма реши да обезщети хотелиерите с 40 лв. на човек в тези случаи. Създадена е и платформа за бърза интеграция – в тази връзка има координация с Министерството на образованието и здравеопазването. Предвидено е да има адекватни медицински грижи за украинските граждани, както и интеграция на децата им в българската образователна система. Тези действия се ръководят от междуведомствен щаб към Министерски съвет, стана ясно още от думите на премиера.

Той посочи, че България оказва хуманитарна помощ за Украйна и 8 камиона вече са пристигнали там за целта. Петков подчерта, че държавата ще помогне с 1,4 млн. лв. от държавния резерв. 

На твърденията, че държавата е изпращала оръжия за Украйна пък отговори вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя бе категорична, че България не е изнасяла оръжия за страната във военен конфликт. По думите ѝ тази лъжа намесва пряко България във войната и застрашава националната ни сигурност. Тя представи подробен списък с всички държави, за които сме изнасяли оръжия от началото на управлението на кабинета „Петков“.  

Освен темата с войната в Украйна, бе засегната и тази с прокуратурата, след като Йордан Цонев от ДПС заяви, че от движението са подготвили 9 папки с доказателства за корупция и

“чадър” над бизнесмена Иво Прокопиев от “антикорупционната търсачка Гугъл”

Саркастичното изказване на депутата бе във връзка с предоставянето на данни от интернет от страна на Кирил Петков във ВКП. С тях премиерът искаше да насочи вниманието на държавното обвинение към 19 лица, за които има съмнения за участие в корупция. Цонев сега от своя страна поиска Петков да постъпи по същия начин и с данните за Прокопиев, за да докаже, че няма двоен аршин в действията му.

„Дефиницията за работеща прокуратура за мен е да няма никой, който тази прокуратура да не може да разследва. Ако има дори един човек, над когото има чадър, това означава, че няма работеща прокуратура“, заяви Петков. Той посочи, че ще приеме сигналите и ще ги предаде на компетентните органи.

„Няма да има сигнал, който ще бъде игнориран от българското правителство. Единственото, което се чудя, е защо този сигнал не отива директно в прокуратурата. Ние ще го вземем и предадем, но ако и вие нямате доверие на българската прокуратура, тук имаме общ проблем, който трябва да решим“, заяви още Петков. Той припомни, че управляващата коалиция вече е внесла законопроект за премахването на „златните паспорти“. „Дал съм обещание, че този вид схема ще бъде прекратена и България вече няма да бъде асоциирана с такива „златни паспорти“, коментира още министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки