ГЕРБ внесе законопроект : „Карта българин“ за нашенци зад граница

0

- Advertisement -

От парламентарната група на ГЕРБ-СДС внасят законопроект за изменение и допълнение на Закона за личните документи. С него се предвижда въвеждането на карта “българин” за хората, живеещи зад граница, с българско самосъзнание. Такава идея имаше през 44-ото Народно събрание, когато между първо и второ четене на промени в Закона за личните документи, от “Обединени патриоти” поискаха създаването именно на такъв документ за идентификация. Предложението тогава не беше прието. 

За да получат личната карта, хората с българско самосъзнание зад граница ще трябва да предоставят акт за раждане в България или такъв на техните предци от последните 3 поколения и декларация за принадлежност към българската общност. Освен това те трябва да положат тест по знания по българския език. Картите ще дават права на българските диаспори, които ще са почти равни с тези на българските граждани. Те ще дават правото за работа, достъп до социалната система и медицинска помощ.

Документите ще могат да се подават както в административни звена у нас, така и в българските представителства в чужбина. 

Освен този, от ГЕРБ внасят и предложения за поправки в още 2 закона – Закона за убежището и бежанците, с който искат уреждане на регламент за посрещане, обработване и обслужване на бежанците, както и в Закона за доброволчеството. Според депутатите те са важни в настоящата ситуация на война в Украйна и все повечето бегълци, търсещи убежище у нас. 

Радомир Чолаков изрази своето притеснение, че управляващото мнозинство не поиска да ги включи в днешния дневен ред, а вместо това дебатира по законопроекти, които според него, следва да изчакат „по-спокойни времена“. В момента в пленарна зала народните представители разглеждат изменения в Закона за предучилищното и училищното образование. След него те ще се захванат със Закона за младежта и Гражданския процесуален кодекс. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки