Над 18 000 души се отчетоха пред НАП

0

- Advertisement -

Попълваме декларацията средно за 10 минути

Над 18 000 души подадоха предварително попълнени данъчни декларации през последните два дни. От началото на данъчната кампания до момента близо 110 000 граждани са декларирали доходите си пред Националната агенция по приходите (НАП). Средното време за подаване на предварително попълнената декларацията е по-малко от 10 минути, съобщиха от приходната агенция.

Електронната услуга е достъпна в Портала за е-услуги на НАП с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП). 

Срокът за деклариране на доходите и плащането на дължимия данък е 3 май 2022 г.,

а физическите лица, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане, подават декларации до 30 юни 2022 г.

Подалите годишните си декларации по електронен път до 31 март могат да се възползват от

отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне,

ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, а също и ако са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 март. От НАП съветват гражданите да проверят през Портала за електронни услуги, достъпни с ПИК, данъчната си сметка за наличието на задължения, преди да използват данъчно облекчение.

До момента

над две трети от всички декларации за доходите са подадени онлайн,

като се очаква до края на данъчната кампания те да надвишат 85 %. Освен по електронен път, физическите лица, които не са самоосигуряващи се, могат да подадат данъчна декларация в офис на приходната агенция по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или в пощенски клон. Самоосигуряващите се лица са задължени да декларират доходите си само онлайн.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки