АМ „Хемус“ готова до 2027 г.

0

- Advertisement -

Цялата АМ „Хемус“ може да стане готова до 2027 година, няма да има никакво забавяне. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов в ефира на БНТ. Според него единственият шанс да спасим паритета на лева е именно да инвестираме в инфраструктурни проекти. 

По думите му войната е спряла редица доставки на материали и суровини. Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът – 60%. Минимум 25% сме загубили, смята той.

Според вицепремиера час по-скоро трябва да стартира влагането на всички левове в инфраструктурни проекти, които никога повече няма да са толкова евтини. 

„Трябва да бъде разплетен този възел с АМ „Хемус“. Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно Закона за обществените поръчки и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни“, обясни Караджов.

Регионалният министър коментира и проблемите със строителството на АМ „Струма“ в Кресненското дефиле.

„Драма голяма е там. Ние имаме веднъж екооценка, имаме действащ ОВОС и избрани изпълнители за строителство и надзор. Така че, ако екологията ни разреши, всичко може да започне утре“, констатира той, пояснявайки, че стартирането на строителството веднага е и най-добрият вариант от икономическа гледна точка, тъй като офертите са на старите цени. 

Караджов обобщи, че бюджетът на МРРБ е над 2,5 млрд. лв като извън тях са средствата по Плана за възстановяване и развитие. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки