Александър Николов: Не очаквам скок на цените на тока за бита след мораториума

0

- Advertisement -

Очаква се обаче драстично поскъпване на газа

Не очаквам да се променят сметките за ток за битовите потребители, когато падне мораториумът върху цените. „По-скоро цената на тока няма да скочи след падането на мораториума“, каза Николов, в ефира на бТВ.

Вероятно е да има драстично увеличение на цената на газа, но усилията, които положиха „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“, за мен беше малко странно, че никой не го отбеляза. На 3 март хора от градивната опозиция си позволиха да разпространяват откровено неверни твърдения. Имаше дори състав за набеждаване на престъпление.

Държавата няма да подкрепи бизнеса за цената на природен газ, защото у нас неговата цена е по-ниска, отколкото в останалите европейски страни. Той обясни, че България е единствената държава в ЕС, която управлява собствено газово хранилище. Според него това дава основание за достатъчно конкурентна цена на газа за българския бизнес.

На въпрос колко България може да издържи, ако спрат доставките на природен газ от Русия, Николов припомни, че консумацията на природен газ у нас не е толкова висока и производството на електроенергия не зависи от газа.

По отношение на природния газ министърът на енергетиката каза, че поддържаме добри отношения с Азербайджан, говорим с всички възможни партньори за доставката на втечнен природен газ, за целта има и достатъчно свободни капацитети на терминалите за ВПГ в Гърция и Турция.

Министър Николов заяви, че преговори с „Газпром“ за нов договор ще започнат през втората половина на тази година, но това може да стане само ако няма война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки