Експерт: Без компенсации от държавата цените на парното ще станат космически

0

- Advertisement -

Топлофикациите трудно биха могли да ползват мазут вместо природен газ

Без компенсации от държавата цените на парното отиват в космоса, това каза в ефира на БНТ Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

„До 31 март има компенсации за топлофикациите за скъпия газ. След това обаче нямало да става и това ще доведе до нарастване дълговете на дружествата. Не виждам никаква разлика между индустриалните потребители на газ и ток. Защо за едни фирми ще има компенсации, а за другите не. Да не забравяме, че цените, на които продават топлоенергията топлофикациите са регулирани и те са застопорени на ниво от лятото на миналата година“, каза браншовикът.

Според него през пролетта


затоплянето на времето, няма да спаси положението,


защото и подгряването на топлата вода за абонатите също ще изисква природен газ. „Вече 8-9 месеца на топлинната енергия нямат връзка с действителността. Решението е да продължат да се изплащат компенсациите. В момента без тях цените ще отидат в космоса. От месеци говоря за едни 50% поскъпване, което вече е недостатъчно. По думите му, това е заради ескалиращото още от миналото лято поскъпване на газа. Общо са 12 топлофикациите в страната, като само 8 работят на газ“, уточни Георгиев.

Относно предлаганото поскъпване на газа с 58% от Булгаргаз, Георгиев каза, че това е резултат от договора ни с „Газпром“. „Има някаква логика, но не мога да преценя как е включена и войната в Украйна. Има още 2 седмици до утвърждаването от КЕВР на газа. Не се знае докъде ще стигнат нещата. Сметките се коригират постоянно. Разчетите не могат да се прогнозират точно в момента. Преди специално цените на топлофикациите се прогнозираха за една година напред сравнително точно. Плюс минус 5-10% и то в условията на ковид. Сега обаче се добави и войната.


За това и прогнозите са неточни и не може да се направи точна сметка.


Те на практика могат да се правят само в рамките на дни, което не е никаква прогноза“, смята той.

По думите му, домакинствата имат алтернатива на топлинната енергия и могат да минат например на ток, докато дружествата имат господстващо положение на пазара, но не са монополисти. „Самите топлофикации обаче нямат алтернативни горива. Те трудно биха могли да минат на друго гориво, дори и временно. Има резервно гориво мазут, но никое дружество не поддържа такива количества, че да може да покрие целия топлинен товар. Това е безумие. Отделно са екологията и цената на мазута. Поддържат се резерви от мазут, само защото така е написано в наредбите. Това обаче не решава проблемите при липса на газ“, категоричен е Георигев.

Според Георгиев, не бива да викаме дявола, като непрекъснато задаваме въпроса, колко може да издържи България без доставки на природен газ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки