След сигнали от България: Европрокуратурата със 120 разследвания за измами у нас

0

- Advertisement -

След рекорден брой сигнали от България, европейската прокуратура е започнала над 120 разследвания. В началото на следващата седмица ще бъде готов и годишния доклад на европрокуратурата. Става дума за измами с евросредства, за обществени поръчки, злоупотреба със земеделски субсидии, измами в строителство и еврофондовете за възстановяване след COVID-19. Това стана ясно след срещата в МС между премиера Кирил Петков с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Разговорът между двамата продължи около час и половина. Предстоят и срещи с правосъдния министър Надежда Йорданов и МВР – шефа Бойко Рашков, а в четвъртък следобед и с главния прокурор Иван Гешев.

Петков благодари на Кьовеши за конструктивния разговор заради общата амбиция,че ще работят заедно. Целта – да са сигурни, че България не е мястото за такива престъпления. По думите му европрокуратурата и правителството ще работят заедно, за да постигнат реални резултати.

Самата Кьовеши поздрави премиера за решителността и за политическата воля за борбата корупцията. По думите й трябва да работим и говорим на един и същи език. Според нея ако няма борба с измамите, няма да има и разследвания. Кьовеши напомни, че МС ще стане контактна точка  за директно подаване на сигнали към тях, което според нея е ясен сигнал за ангажимент на високо ниво и с унисон с това, което се опитва да постигне европроуратурата във всички държави членки на ЕС. В тази връзка тя  даде да се разбере, че харесва идеята на Петков за специална група, която да работи с европрокуратурата за гаранция на автономност, явно визирайки факта, че МС ще стане точка за контакт с тях и ще подава директно сигнали за злоупотреби.

Кьовеши изтъкна, че сега е времето за българските власти да започнат работят по чувствителни и сложни случаи заедно с тях. Определи като силен сигнал за политическата воля на кабинета и борбата с финансовите измами.

Посочи още, че  европрокурорите не могат да стоят само в офисите си, а трябва да са активни, а работата на терен да се върши от националните власти. По думите й няма монопол върху власите, които могат да подават сигнали до тях. Такива може да идват не само от институциите, но и от граждани, НПО-та, журналисти. Така каналите за контакт с тях са общо 7.

Кьовеши отказа да коментира вътрешни въпроси, в това число дали е запозната със сигналите, които премиерът Кирил Петков предаде на прокуратурата. Коментира, че не е запозната за натиск от родните власти към делегираните европрокурори от България да правят разследвания срещу бившите управляващи и главния прокурор. По думите й те европрокурите  са независими и това е червена линия, която не бива да бъде прекрачвана. Няма информация тя да е била нарушена. Даде да се разбере, че има пълно доверие на европрокуротите от България, които са професионалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки