Неразбирателство в коалицията заради форсмажора на Нинова

0

- Advertisement -

След като от ГЕРБ изявиха притеснения относно намерението за обявяване на форсмажор на вицепремиера Корнелия Нинова, стана ясно, че и в управляващата коалиция не всички са съгласни със заявката. Оказа се, че има неразбирателство в някои от партиите в коалицията, които не смятат мярката за удачна. 

Александър Ракшиев от най-голямата парламентарно представена сила „Продължаваме промяната“ заяви, че към момента официално не е постъпвало такова предложение – то не е било внесено нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет. Личната позиция на депутата е, че форсмажорът не е най-доброто решение в ситуацията и следва да се направи задълбочен дебат преди да се реши дали ще бъде обявен. „Не мисля, че е отделено достатъчно време да се прецени от всички страни. От правна гледна точка не съм сигурен дали са положени достатъчно усилия, за да се види дали е издържано. Ще трябва да се отдели допълнително време, за да се види какви са рисковете, които биха произлезли, но за да коментираме, трябва да се запознаем в детайли с конкретното предложение на Нинова“, коментира той. Тезата на Нинова, че чрез тази мярка фирмите няма да плащат неустойки, определи като звучаща добре, но подчерта, че могат да възникнат сериозни рискове. 

Христо Иванов от „Демократична България“ пък категорично се противопостави на намерението на вицепремиера.  „Очевидно има проблеми в разплащанията на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение и от тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито смятаме за обоснована, не я намираме за уместна.“, заяви той и подчерта, че с ДБ тя не е обсъждана. Според него има други инструменти, които могат да бъдат използвани, без да се създава излишен стрес. Обявяването на форсмажор по негови думи създава усещане за напрежение, което в този момент е ненужно. 

Междувременно се появи неофициална информация, според която предложението на вицепремиера и икономически министър Корнелия Нинова е било обсъдено от правителството. Това се е случило преди две заседания на Министерския съвет, а всички министри, включително и тези на ДБ подкрепили подготовката на мярката. 

От опозиционната „Възраждане“ бяха категорични: “Държавата ни е във форсмажор вече 32 години. Ако се огледате по нашите улици, ако огледате в наши села и градове, те изглеждат така, както изглежда прясно бомбардираната вече 20 дни Украйна.” Лидерът на партията Костадин Костадинов определи предложението на Нинова като “отчаяно действие, което няма по никакъв начин да помогне на икономиката”. Допълни все пак, че вчера е водил разговори с представители сектора, произвеждащ стомана. Заяви, че има проблеми в него – в рамките на следващите дни има опасност да спрат работа, защото не им достигат сплави – манган и никел, които се внасят. “До преди десетина години бяхме едни от световните износители на манган и печелехме десетки милиарди. Защо трябва да търсим някакви форсмажорни средства, след като трябва да мислим за това как да възстановим собствения си индустриален потенциал. Ако се търси начин да се помогне на стоманодобивната индустрия, нека се отвори отново мангановата мина край Църква или Оброчище.”, заяви Костадинов.

Йордан Цонев от ДПС пък поиска Нинова да бъде изслушана в пленарна зала, за да разясни какво означава термина “форсмажор”, тъй като не присъствал в българското законодателство. “Трябва да видим какво означава това, ДПС ще подкрепи всяка инициатива, която е в полза на бизнеса и на хората в тези обстоятелства на ценови и инфлационен шок и всички други кризи, които съпътстват. Докато не изясним обаче какво означава това, не можем да вземем становище, тъй като ако това означава блокиране на всички договори в държавата, трябва да се каже какви са последиците”, допълни депутатът. По думите му такова предложение изисква системно разяснение, за да имат народните представители ясни позиции.

Междувременно пък от БСП също поискаха вицепремиера и техен лидер Корнелия Нинова да бъде изслушана, но в икономическата комисия следващата сряда. В съобщение от партията пишат, че на заседанието са поканени да участват и представители на работодателските организации.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки