Правната комисия в НС закри спецправосъдието

0

- Advertisement -

След дебат продължил 8,5 часа, Комисията по конституционни и правни въпроси в НС гласува на първо четене да бъдат закрити спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Това стана малко след 23 часа на 16 март т.г. с 12 гласа „за“, 5 „против“ и без въздържали се. Предстои законопроектът за промени в Закона за съдебната власт да влезе в пленарна зала за първо гласуване, а след това да се върне обратно в правната комисия за редакции.

Законопроектът е внесен от МС. Той предвижда делата за организирана престъпност и за корупция по висшите етажи на властта да бъдат прехвърлени в окръжните съдилища според мястото на извършване на престъплението, както беше преди 2012 г. Съдиите и прокурорите от закритите спецсъдилища и спецпрокуротури ще подават заявления до ВСС къде искат да бъдат назначени. Магистратите, които са заети с дела в съдебна фаза, ще бъдат командировани в съответния окръжен съд, където е отишло делото, за да го доразгледат.

Законопроектът предвижда и отмяна на кариерните бонуси за членовете на ВСС, главния съдебен инспектор и инспекторите от Инспектората на ВСС с мотив гарантиране на справедливо израстване в съдебната система.

В заседанието на правна комисия бяха поканени и участваха членове на ВСС, главния прокурор Иван Гешев, представители на спецпрокуратурите и спецсъдилищата, на НСлС, на КПКОНПИ, на Висшия адвокатски съвет.

Подред становището си изказаха членове на правната комисия от всички парламентарни групи. От „Продължаваме промяната“ заявиха, че подкрепят законопроекта. Мотивът им за закриването на спецсъдилищата и връщането на делата в обикновените съдилища е „да не бъде съдът политически трибунал“. „Къде са присъдите по знаковите дела, за корупция по високите етажи на властта?“, попитаха от „Продължаваме промяната“ в подкрепа на тезата им за неефективност на спецсъдилищата.  

От ГЕРБ заявиха, че закриването на спецсъдилищата не е съдебна реформа. „Хората искат дела в разумни срокове, а в този законопроект няма нито един механизъм за сроковете. Целите на този законопроект са печелене на политически дивиденти“, заяви Дани Каназирева. Тя цитира статистика, че висящите дела с фактическа и правна сложност в спецсъдилищата са 144 с 886 обвиняеми, по тях има над 1200 вещи лица. Всеки от командированите магистрати да доразгледа дело ще може да обжалва това. Неяснотата в статута им ще продължи неопределено време, ще има самоотводи. „Вие категорично ще блокирате тези дела. Те ще потънат и ще изтекат давностните срокове“, каза още Каназирева. От друга страна, има зависимост по места  между подсъдимите и местната общественост и това поставя под риск събирането на доказателства за тежки престъпления – трафик на хора, наркотрафик, организирани измами, корупция. „Вие поставяте в много сериозен обществен риск страната ни в посока организираната престъпност, разхвърляйки тези дела в цялата страна“, категорични са от ГЕРБ.

„Няколко десетки дела ще бъдат блокирани. Олигарсите спонсорират цялото това начинание. Най-вероятно опитът им ще бъде успешен. Ще се измъкнат и много организирани престъпни групи. Това е целта на този хаос. Не е проблем на спецсъда, че стана толкова голям, законодателен проблем е, че беше разширена неговата компетентност“, заяви Хамид Хамид от ДПС.

„Подкрепяме закриването на спецправосъдието, което е наш ангажимент пред избирателите и е залегнал в коалиционното споразумение. То е неефективен механизъм, който служи за бухалка. Ще участваме в работни групи преходът да стане гладък“, заяви Явор Божанков от БСП.

„Ще подкрепим законопроекта. Ние имаме последователна позиция за това“, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ“.

„Спецправосъдието се превърна в символ на предишно авторитарно управление“, заяви Атанас Славов от ДБ.

От „Възраждане“ също заявиха, че ще подкрепят законопроекта. Техните мотиви са, че има неефективност на този вид правосъдие, има и ще има много дела в Страсбург срещу страната. Партията ще предложи промяна в НПК за отговорност на прокуратурата, за СРС-тата. Ако процесуалният закон е лош, няма значение къде се прилага – в спецсъда или в окръжните съдилища, казаха още от „Възраждане.

Правосъдният министър Надежда Йорданова заяви пред депутатите, че законопроектът наистина не е съдебна реформа, а първа крачка към нея. „В България имаме забавено правосъдие, чудовищно дълги производства и на досъдебната, и в съдебната фаза. В Министерство на правосъдието работим по промени в закони, така че да има по-бързо правосъдие“, каза Йорданова. 

Ръководителят на апелативният спецсъд Георги Ушев коментира пред правната комисия: „Разбрахме кой как ще гласува по парламентарни групи. Защо тогава сме тук? Не знам дадени ли са на някого някакви пари, за да бъдем закрити. Ние сме тук с наивното убеждение, че това, което ще кажем, ще формира вашето убеждение по законопроекта. Ликвидирането на спецправосъдието ще е изцяло във вреда на българското общество и отстъпление от наши ангажименти към европейските институции. Моделът от преди 2012 г. е доказано неефективен.“

Главният прокурор Иван Гешев също изрази становище пред депутатите. „Трудно е да коментирам политически изказвания. Това е най-лошият продукт, който излиза от министерство на правосъдието. Мотивите за промяната са манипулативни. Ни сме тук за декор, за предварително взето решение. Останах с впечатление, че за голяма част от народните представители това, което ще кажа, няма значение. Благодаря на колегите от спецсъдилищата за работата им при колеблива подкрепа от българската държава, а през последната година и половина без каквато и да подкрепа от държавата, под натиск от институциите. За българските граждани ще кажа –  все едно италианската държава да закрие съда „Антимафия“. Ще има масови отводи на съдии по делата в съдебна фаза, които ще отидат в окръжните съдилища, и делата ще трябва да започнат отначало. Част от несменяемостта на магистратите е местоработата им, никой не може да работи на друго място, командироването е само 3 месеца. Ще има реакция от европейските институции  неприемлива за българската държава. Този закон ще катастрофира в Конституционния съд. Ще питам КС дали закриването на спецсъдилищата не нарушава  разделението на властите. Утре може да закриете ВКС“, каза Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки