Олиото е поскъпнало с 23%, яйцата-с 4%

0

- Advertisement -

Бананите и мандарините-по-евтини

Цените продължават да растат нагоре. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Най-голямо е поскъпването при олиото, където цената на едро се е увеличила с над 23% само за седмица, като литър се търгува с 89 ст. по-скъпо в сравнение с 11 март.

В малките магазини олиото мина 6,70 лева за бутилка, показват данните на земеделското министерство. Най-висока цена е отчетена в Силистра, където броят 6,73 лв. за литър. Само за седмица цената там е скочила с 2,13 лева. Над 6 лева вече се продава бутилката и в Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен и Русе.

Най-ниска остава цената в Пловдив – 4,62 лева за литър, Пазарджик и Смолян – 5 лева за литър, като там през последната седмица поскъпване не е отчетено.

Увеличението на цените в 19 от областите е с между 7,1% и 53,3% на седмична база, като най-значително е в Добрич. Това води до нарастване на средната цена за страната в по-малките магазини с 21,3%, до 5,75 лв. за литър.

Отразявайки възходящия тренд при изкупната цена на суровината от последните няколко седмици, през периода 9 – 16 март средните цени по веригата на предлагане на рафинирано слънчогледово олио в страната се повишават чувствително, отчитат от земеделското министерство.

Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата са в диапазона от 3,49 лв. за литър във Враца до 5,30 лв. за литър в Ямбол. В 16 области се наблюдава повишение на цените на седмична база от 1,4% до 28,1%, като най-сериозно е в Пловдив, а единствено в София се наблюдава понижение, с 0,5%. Така, средната цена на едро за страната се увеличава с 9,8%, до 4,24 лв. за литър.

Предлагането на дребно на олиото в големите търговски вериги е на цени от 4,24 лв. в Кюстендил до 5,55 лв. в Силистра. Седмичните ценови отклонения, отчетени в почти цялата страна, са в границите от – 9,1% във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен до +32,6% във Варна. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети се покачва с 6,1%, до 4,86 лв. за литър олио.  

През последната седмица цените на слънчогледовото олио в големите супермаркети са средно с 0,89 лв. под тези в другите търговски обекти, като разликата в тази посока достига до 2,11 лв. в Ловеч.

Изключение правят Смолян и Пловдив, където продуктът се предлага съответно с 0,09 лв. и 0,37 лв. за литър по-скъпо в хипермаркетите, отколкото в малките магазини.

Разликата между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0,62 лв. за големите супермаркети и 1,51 лв. за по-малките магазини.

Маржът е най-голям за веригите във Варна – 1,99 лв./литър, а за малките магазини – в Ловеч – 2,93 лв./литър. В Хасково, Плевен и Ямбол цените на дребно на продукта са от 0,25 лв. до 0,41 лв. по-ниски от тези на едро.

Килограм брашно на едро също поскъпва с над 6%. При яйцата увеличението е с 4 на сто. Леко повишение има в цените на едро на захарта, брашното, ориза и пилешкото месо.

При кравето сирене и малотрайните колбаси отбелязват лек спад в цените на едро.

Намаление обаче има при плодове като банани и мандарини, както и при зеленчуците – сред тях картофи и моркови. В цената на вносните домати и краставици също се наблюдава спад.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки