Божков ще се върне в България, ако прокуратурата свали червената бюлетина

0

- Advertisement -

Обвиняемият в 19 престъпления бизнесмен Васил Божков декларира готовност да се върне в България още на следващия ден, след като прокуратурата свали червената бюлетина, с която го издирва.

Божков даде видеоконференция от Дубай, за да коментира обстоятелствата около задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова.

Най-голям интерес провокира въпросът кога Божков е давал показания пред Европейската прокуратура и пред българските национални власти. От думите му стана ясно, че е говорил на 8 март пред европрокуратурата, а преди това е бил потърсен и разпитан от представител на Националната полиция. Именно тя по-късно активира разследването срещу Борисов, Арнаудова и Горанов.

„Европейската прокуратура ме намери и ме разпита. Там не съм казал нищо по-различно от това, което има в сигнала. След това полицията ме намери, там също дадох сведения. Оттам-нататък явно органите са решили, че има сведения за престъпление и са арестували Борисов, Горанов и Севда Арнаудова“, каза Божков.

Той добави, че не е бил търсен от никого от България – нито от разследващи, нито от представители на предишната или настоящата изпълнителна власт. Обясни и на кого и как е плащал, за да бъде оставен на спокойствие бизнесът му.

Основният процент от парите, които е давал, по думите му е бил към бившият финансов министър Владислав Горанов – 20% от годишната печалба. На Севделина Арнаудова давал други суми, които тя идвала да вземе, изпратена от Бойко Борисов.

Бившият премиер му казал, че това са правилата на среща в Бояна. „Бойко решава, Бойко казва, Бойко праща“ – така изглеждала схемата, описана от Божков.

Парите, които давал на Горанов, били в евро, а в левове или евро на Арнаудова.

Над Божков бил оказван натиск, включително да върши и други неща, сред които да поеме издръжката на ФК Левски, както и да сключи рекламен договор с Нова телевизия за реклама на хазарта. 

Разследваният бизнесмен твърди, че от 2017 г. до края на 2019 година е предал на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на бившия премиер Бойко Борисов над 60 милиона лева през пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

По сигнал за изнудване преди седмица МВР задържа за 24 часа Борисов, Горанов и Арнаудова. Заради допуснати процесуални нарушения и липса на доказателства прокуратурата отказа да им повдигне обвинение.

Тримата атакуваха в Административния съд – София град полицейското си задържане.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки