ВСС прие вътрешни правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор

0

- Advertisement -

След 4-часова дискусия Пленумът на Висшия съдебен съвет прие вътрешни правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища.

Веднага след гласуването обвинител номер едно Иван Гешев получи официално и предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за неговото предсрочно освобождаване, както и материалите  към него.

Дебатът започва на 4 април, но според приетите правила, съдебните кадровици ще обсъждат само част от случаи, въз основа, на които Йорданова поиска отстраняването на главния прокурор.

Отпаднаха тези, които се отнасят до периоди, преди Гешев да бъде избран на поста.Предложението за изработване на вътрешни правила направи председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

„Трябва да се преосмисли, както участието на министъра да води пленума, така и участието на главния прокурор да гласува във връзка с решения на пленума. Министърът е страна в това производство. Страна е и главният прокурор. Ние всички сме решаващият орган“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки