Комисията по академична етика към МОН уличи професор за плагиатство

0

- Advertisement -

Комисията по академична етика към Министерството на образованието уличи професор за плагиатство в две от научните му титли. Това се случва за първи път в научната история на страната.

Венелин Терзиев, който през годините е бил част от академичния състав на пет висши училища, е получил две от научните си титли с плагиатство. Това се казва в доклада на Комисията по академична етика към Министерството на образованието, след като са получени становищата на арбитрите в отделните научни направления. Венелин Терзиев бе определен като „чудото на българската наука“, след като за световно кратки срокове е успял да защити дисертации в три различни области – икономика, национална сигурност и социални дейности.

Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен съгласно Закона за развитието на академичния състав. Това са Стопанската академия в Свищов и Варненския свободен университет.

Комисията проверява и научен труд на Венелин Терзиев в направление „Социални дейности“, но работата по него още не е приключила, съобщават от Министерството на образованието.

В момента Венелин Терзиев е изпълнителен директор на държавната фирма „Реставрация“ ЕАД към Министерството на културата и главен научен секретар на болница „Канев“ в Русе.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки