„Софийски солисти” на 60 години

0

- Advertisement -

На 19 март 1962 г. е първият публичен концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Тогава съставът се нарича „Софийски камерен оркестър”. Няколко години по-късно концертира под името „Софийски солисти”. Необходимо е да мине време, да се потвърдят успехите, за да се докаже, че всеки член на състава може да бъде и солист. Още в първия концерт, дирижиран от Михаил Ангелов, се уточнява идеята за организацията и критериите за работа в състава, за избора на репертоар и правилата на творческото ежедневие. През първите 16 години съставът, ръководен от Васил Казанджиев, се утвърждава като „марка за качество” в България и по света.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Столична община приютява под крилото си ансамбъла и му създава условия за работа. След Казанджиев, щафетата поема Емил Табаков. Увеличава се броят на концертите и записите, разширява се географският обхват на концертите – няма континент,  който „солистите” да са пропуснали. От 1988 година досега, ръководството на ансамбъла поема Пламен Джуров. Разширява се стиловият облик на репертоара и сътрудничеството с всички утвърдени български солисти, хорове и задгранични солисти. „Софийски солисти” са еталон за качество и в България, и по света.


По повод юбилея си „Софийски солисти” предлагат на столичната публика цикъл от четири концерта с разнообразен избор на произведения и гостуващи солисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки