Прокуратурата иска съдействие от ОАЕ за разпит на Васил Божков

0

- Advertisement -

Софийската градска прокуратурата ще изпрати молба за правна помощ до Обединените арабски емирства за разпит чрез видеоконферентна връзка на Васил Божков в качеството му на свидетел.

Разпитът е част от разследването, свързано с бившия премиер Бойко Борисов, пиара му Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов по сигнал на Божков, че е бил жертва на изнудване.

Тъй като България няма договор за правна помощ с Обединените арабски емирства, молбата е основана на принципа на взаимност. Това означава, обясняват от държавното обвинение, че местните власти трябва да преценят допустим ли е по тяхното законодателство такъв вид разпит.

„Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и други, не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, уточняват от прокуратурата.

Вчера стана ясно, че в рамките на това разследване на разпит в понеделник е призован бившият министър – председател Бойко Борисов.

На онлайн пресконференция от Дубай вчера Васил Божков, който има 20 обвинения, декларира готовност да се върне в България веднага след като бъде свален от международно издирване.

В предаването „Преди всички“ ръководителят и говорителят на спецпрокуратурата – Валентина Маджарова и Христо Кръстев, обясниха, че това по принцип е възможно, но че не могат да се доверят на декларациите на Божков.

„При положение, че властите на Обединените арабски емирства му позволяват той да пребивава свободно на тяхна територия и не е задържан в арест във връзка с нашето искане за екстрадиция, той може да се качи на самолета от Дубай за София. И ако кацне на територията на България, ние ще предприемем незабавно мерки по предявяване на писменото обвинение и разпит в качеството му на обвиняем“, каза Христо Кръстев.

В отговор на уточняващ въпрос, че това означава задържане, вкарване в ареста и задвижване на процедурата, нещо което Васил Божков не иска, не иска да бъде арестуван, Валентина Маджарова каза:

„Вижте, предполагам, че нито един обвиняем не го иска, но нали разбирате, че това е наказателен процес“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки