Край! От 1 април отпадат противоепидемичните мерки

0

- Advertisement -

От 1 април отпадат въведените противоепидемични мерки, обяви здравният министър Асена Сербезова и изброи:

„Задължителното носене на защитна маска за лице на закрити обществени места, спазване на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограничение при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища – т.е. те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес. Също така отпада забрана за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги, изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала“.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че макар и незадължително, силно препоръчително остава носенето на предпазни маски.

Това важи особено при ползване на градския транспорт, при посещение на здравни заведения, когато има струпване на много хора на открито, както и при възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Препоръчва се и спазването на дистанция и дезинфекцията на ръцете.

Остават отворени имунизационните кабинети, както и Covid отделенията в болниците.

Противоепидемични мерки ще се въвеждат със заповед на министъра на здравеопазването. 

В срок до 3 месеца ще продължава плащането на средствата на медицинските и денталните специалисти за работа в неблагоприятни условия, както и действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайна намалена работоспособност.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки