Природният газ ще поскъпне с около 13 на сто от април

0

- Advertisement -

Природният газ ще поскъпне с около 13 на сто от следващия месец вместо с поисканите от „Булгаргаз“ близо 58 процента. Това сочат разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране. Окончателното увеличение ще стане ясно на 1 април. 

Нови цени на топлоенергията може да има от май месец, а на ВиК услугите – от лятото, каза председателят на енергийния регулатор Станислав Тодоров:

„Ние трябва да направим анализ за всяка една топлофикация, за всяко едно ВиК-дружество. Колегите ще започнат да работят в момента, в който мораториумът приключи своето действие – 1 април. И ще имаме различни ценови решения и условия за различните ВиК и различните топлофикационни дружества“. 

Скокът на газа може да бъде с по-малко от поисканите от „Булгаргаз“ 58 процента, но поскъпване от април ще има, коментира наскоро Станислав Тодоров:

„Ще има повишаване на цените, защото България не произвежда газ, а го внася. Ако някой може да каже откъде да внесем малко по-евтин газ, комисията със сигурност ще задължи „Булгаргаз“ да се възползва от тези количества. Но газът е вносна стока, която се е вдигнала десетократно последната една година. Каквото може комисията ще направи, но е наивно да се очаква, че няма да бъдат повишени цените, свързани с енергията от газ“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки