Кирил Петков: Урсула фон дер Лайен ще подпише Плана у нас

0

- Advertisement -

В интервю за Би Ти Ви премиерът Кирил Петков коментира подписания меморандум между правителството и компанията Gemcorp, шпионите в ДАНС, отношенията с прокуратурата и предстоящото посещение на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Gemcorp заедно с IP3 заедно подписаха с българското правителство общо писмо за намерение. С други думи няма абсолютно нищо конкретно като реален договор, а просто те казаха: „Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика. Това, което се случи оттогава е, че ние прочетохме внимателно статиите и от „Бърд“, и от „Файненшъл таймс“. Въпреки че се бяхме уверили, че до този момент те нямат руски инвеститори, явно са имали преди 3 години. Както знаете, по никакъв начин руски капитали в този момент особено, ако не са с чист произход, по никакъв начин не биха влезли в българската икономика“, заяви премиерът.

По отношение на руските шпиони в ДАНС, той обясни: „Хората, които са били свързани с този скандал – става дума отново за руски интереси, които обаче са работили в една много специфична посока и това е Западните Балкани да нямат европейско бъдеще и нашите отношения – между република Северна Македония и България, да не са толкова приятелски, колкото едни добри съседи биха искали да бъдат. Така че от тази гледна точка за мен е много важно да се знае, че явно имаме руска намеса в България специфично за Западните Балкани и Северна Македония“.

Кирил Петков коментира и скандала със записите от камерите на МС, които е поискала прокуратурата: „Софийската градска прокуратура изисква целия видеоматериал – на всеки, който влиза и излиза от тази сграда, не за един специфичен ден, а за цял месец. Те искат да видят всеки, който се среща с министър-председателя. Нещо, което мен много ме тревожи, знаейки, че Министерския съвет вече е точка за сигнали към Европрокуратурата, те реално може би се опитват да видят кои са хората, които дават тези сигнали. Ако това е така, това е граничи с… престъпление за мен“.

„Когато говорим за прокуратурата, скоро ще почнем да разделяме различни хора в прокуратурата. Аз абсолютно нямам никакво доверие на господин Гешев и управлението на прокуратурата, но скрито се надявам, че ще има прокурори, които ще застанат на страната на народа. Аз ще отида в първия момент, когато бъда призован, още нямам призовка. В момента, щом имам тази призовка, ще отида и ще дам всички сведения, които те искат да научат от мен“.

Петков обясни защо не се е явил на блицконтрола вчера. 

„Нека да кажа как протече моят ден – в 7:30 ч. излязох от моя дом, дойдох пеша до Министерския съвет. В 8:45 ч. бях на Летище София, откъдето отидохме до българо-турската граница заедно с министъра на земеделието и с министъра на транспорта. Инспектирахме лабораториите, които работят за Българската агенция за безопасност на храните. И това, което установихме е, че има дейности, които за мен бяха несвойствени и не добре изпълнени. Например в лабораторията и секцията за инспекцията на животни аз лично не видях никакви следи от никакви животните са влизали там. Инспекцията за местни продукти – в хладилника видях цитрусови плодове. Много странни работи видях като начин на контрол и управление и разпоредих веднага още днес ДАНС да се занимае и с този въпрос. Ако искаме да имаме истинска протекция на българските производители, пунктът за внос на зеленчуци на местни продукти, на продукти, свързани с животински произход, трябва да работи изрядно, иначе през турската граница може да влезе всичко“.

„Урсула фон дер Лайен идва на 8 април с една цел – Планът за възстановяване да бъде подписан. Тя още в последната ни среща: „технически всичко сме завършили по плана“. Сега ще дойде да направи формалното подписване на плана. Нищо няма да се променя по него вече. Българите могат да са спокойни, че усвояванията на средствата ще започне веднага след това. И другото, с което съм много горд, е, че нашите централи, които са на въглища, не трябваше да бъдат затворени заради този план, защото имаше такова предварително условие. И газовата независимост, която щеше да се увеличи, ако предишната версия на плана беше използвана, сега се заменя с нови технологии, както всички знаем, вече свързани с големи батерии, които ще ги свържем с цялата електропреносна система. И това е революционна промяна, а се оказва критична в момент, когато газовите доставки са под заплаха“, обясни министър-председателят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки