Проф. Аргирова: Пандемията не е свършила, септември може да има нова вълна

0

- Advertisement -

„Решението за отпадането на COVID мерките не е взето еднолично. Спазихме напълно начина, по който се вземат решенията във връзка с плана за преборване на петата вълна“. Това заяви вирусологът и съветник на премиера проф. Радка Аргирова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Във взимането на решението са участвали здравният министър, доц. Ангел Кунчев, проф. Аргирова, както и оперативните щабове.

„Моля да не се мисли, че с пандемията е свършено. Пандемията я има, вирусът е тук, много малкият брой ваксинирани хора у нас ни кара да бъдем сериозно вглъбени в цифрите, броя на тестовете, целта е да не изпуснем следващата вълна“, заяви Аргирова.

Броят на хората, които са получили две дози ваксина, плюс тези, които са прекарали заболяването, са около 4 милиона. Другите 2-2 и половина милиона все още са чувствителни към вируса, подчерта Аргирова. Евентуална следваща вълна може да има в края на септември, дотогава ще е относително спокойно, каза още тя.

„Нашето обръщение към всички е: силно препоръчителни са нефармацевтичните мерки – носене на маска, спазване на разстояние, личната хигиена, хигиена на помещенията и проветряване“, призова Аргирова.

Някои държави като Испания са обявили COVID-19 за сезонен респираторен вирус, а други са признали ендемичния му характер. Постепенно вирусът ще бъде приравнен към сезонния грип. Страни, които имат ниско имунизационно покритие, сред които е и България, са причината зелените все още да важат за пътувания, подчерта Аргирова.

„И у нас също се влиза с въпросните документи. Всеки гледа да си пази страната и гражданите. Не бихме искали всичко това да се повтаря“, заяви тя.

Аргирова препоръча на ваксинираните с една или две дози да си поставят бустер и призова неваксинираните да се имунизират.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки