ЕК даде зелена светлина на Плана за възстановяване и устойчивост на България

0

- Advertisement -

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен връчи в София оценката на Плана за възстановяване и устойчивост и оцени  целите, заложени в плана като амбициозни. На церемония, в присъствието на премиера Кирил Петков, Фон дер Лайен благодари на българите за съпричастността към съдбата на украинските бежанци и предупреди, че след края на войната светът никога няма да бъде такъв, какъвто го познаваме.

Планът за възстановяване и устойчивост, който е с размер над 12 млрд. лева, вече е финализиран. Тези средства са близо 10% от нашата икономика, заяви на съвместната им пресконференция в в Министерски съвет Кирил Петков.

„Планът дава наистина възможност България да се трансформира, да си гарантираме енергийната сигурност, намалявайки с тази последна промяна зависимостта от природен газ. Да използваме най-новите технологии за нашата енергийна система. Да отключим потенциала на България за геотермали – да използваме нашите минерални води за производство на енергия. Да реформираме върховенството на закона чрез засилен контрол върху главния прокурор с назначаването на съдия, който може временно да стане разследващ прокурор, след това да се върне обратно като съдия. Да реформираме Антикорупционната комисия, която наистина да започне да работи. Да реформираме начина, по който провеждаме обществените си поръчки…Този план е работещ, иновативен и наистина ще финансира промяната в България“, заяви Кирил Петков.

На свой ред Урсула фон дер Лайен заяви, че иновациите са изключително важни, за да можем да запазим икономиката и обществото конкурентоспособни и устойчиви:

„…това изисква инвестиции и затова сме тук днес – следващо поколение ЕС – това е големият план за възстановяване на стойност 800 млрд. евро, който създадохме, за да модернизираме и преоформим нашия континент за бъдещите поколения след пандемията. Сега имаме три приоритета – единият е Зеленият пакт, доминиращ в момента…Втората тема е дигитализацията, а третата тема е инвестициите. Днес Еврокомисията дава зелена светлина на България, на Плана на България за възстановяване и устойчивост – това е изключителен план. Почти 60% от него подкрепя Зеления преход, това е важно и, разбира се, добре дошло“. 

Тя подчерта, че България трябва да диверсифицира възможността за достъп до газ от тръбопроводи.

На свой ред Кирил Петков обеща необходимите реформи, за да не бъдат изгубени пари: „Пътят тепърва започва. Тези реформи, които сме обещали, трябва да ги изпълним, те са нужни и без този план, а той ни дава допълнителен стимул това да се направи. Особено за възможността никой да не е над закона и главният прокурор да има контрол върху него, а не само Господ да е върху него“. 

Общата стойност на плана е близо 6,3 млрд.евро, които ще постъпят у нас поетапно.

Първите плащания по плана могат да постъпят в българската хазна през лятото. 

На церемонията по предаване на оценката на българския план Фон дер Лайен благодари за българската съпричастност към съдбата на бягащите от войната в Украйна и анонсира онлайн събитие в събота с участието на канадския премиер Джъстин Трюдо в знак на солидарност с Киев.

„Важно е да мобилизираме всички усилия, за да помогнем на бежанците и вътрешно разселените“, заяви Фон дер Лайен без да посочи дали страната ни може да разчита на конкретна сума за посрещане нуждите на бежанците от Украйна.

В момента в Брюксел се прави анализ на указа на руския президент Владимир Путин газовите доставки да се плащат в рубли. „Много важно е да направим ясен анализ на този указ, дотогава договорите ще се изпълняват в евро или долари, както е записано в тях.

Председателката на ЕК обърна внимание и на отношенията София-Скопие и важността на темата за подкрепата на българите в РСМ.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки