Д-р Александър Симидчиев: Не ходете в Гърция, ще има нов пик на заразени с COVID-19

0

- Advertisement -

„Сигурен съм, че ще има нов пик на заразени с COVID-19 у нас. Въпросът е кога това ще се случи”, заяви Александър Симидчиев – зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Във всички държави в Европа – и във Франция, Германия, Англия и Гърция имат много новозарадени. Така че ако много хора отидат в Гърция, например, има голям риск там да се получи заразяване и това да се пренесе и при нас”, каза още той.

Той е категоричен, че след като мерките бяха прекратени, бдителността на всеки един от нас трябва да остане. „Нека хората използват сегашния момент, за да се ваксинират”, призова Симидчиев.

Относно обсъжданите промени да се премахне ролята на личния лекар, а при здравен проблем да търсим помощ от специалисти по обща медицина, той коментира: „За да може да се обясни една реформа, трябва да има достатъчно време, за да бъде разяснена както трябва. Това, което се предлага, не е едно кратко нещо, а има своя задълбочен смисъл. Въпросът е да се разясни адекватно”.

„Един общопрактуващ лекар получава пари на базата на това колко души са записани при него. Първоначално се каза, че това ще отпадне, но се оказа, че това не е така и аз се успокоих. Двата компонента на средствата, които получават, са средства за записани при тях и средства за всяка една дейност, която се извършва конкретно. Средствата за записаните се използват, за да се реализира нещото, наречено „обществено здраве” – дейности, които могат да се прилагат към здрави хора. Няма как те да се случат, без да има списък на записани при даден лекар”, категоричен бе Александър Симидчиев пред Нова телевизия.

По думите му има сериозен кадрови проблем с общопрактикуващите лекари. „Ако те имат възможността да реализират по-сериозни приходи, ще има по-сериозен интерес към специалността и това е част от решението”, посочи зам.-председателят на Комисията по здравеопазване в парламента.

Той коментира и избора на шеф на БНБ и предложението на Христо Иванов „Продължаваме промяната” и „Има такъв народ” да оттеглят кандидатурите си.

„В неделя ще има коалиционен съвет, където голяма част от различните гледни точки по темата ще бъдат изгладени. Това не е основание да има трусове в коалицията, но е основание хората да се да се замислят кои са големите проблеми пред България в момента”, каза още той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече

Политика на поверителност и бисквитки